Uzaktan eğitim 23 Mart tarihi itibarı ile başladı. Televizyonlar ve internet platformları eğitim işlevinin yanında öğretim işlevi ile de hayatımızda. Tüm dünyayı sarsan koronavirüs salgını insanların yaşam biçimlerinde radikal değişikliklere sebebiyet vermekte. Mart ayı başlarında etkili olan virüs salgını, 20 milyon öğrenciyi ve 1 milyon öğretmeni eğitime ara verilmesi tedbiri ile karşı karşıya getirdi.

Efendim Türkiye’de yaklaşık 20 milyon ilk ve ortaöğretim öğrencisi var. Okullar iki haftalığına zorunlu tatilde. Virüs haberleri çok da iç açıcı değil. Muhtemel ki bu iki haftalık ara uzayacak. Belki de nisan ayının sonlarına kadar öğrencilerden evlerinde kalmaları istenecek. Fakat koronavirüs etkisi, ila nihaiye devam etmeyecek. Hayat devam ediyor ve eğitim süreci de devam etmek zorunda.

EBA TV HAYATIMIZDA

MEB, günlerdir hazırlıklarını yaptığı uzaktan eğitim modelini uygulamaya başladı. İlkokul, ortaokul ve lise seviyeleri için müstakil birer TV kanalı açıldı. Bu kanallardan her sınıf seviyesine göre yirmişer dakikalık dersler anlatılıyor. Ders aralarında ise onar dakika dinletiler, kısa bilgiler, oyunlar ve eğlendirici yapımlar sunulmakta. Bu haliyle EBA TV eğitim hayatımıza yeni giren TV kanalları oldu.

EBA EĞİTİMDE ÇAĞ ATLATTI

MEB, 2011-2012 Eğitim Öğretim Yılında Fatih Projesi’ni hayat geçirdi. Okullara akıllı tahtalar takıldı, öğrencilere tabletler dağıtıldı. Bu gelişmenin içerik sağlayıcısı olarak da EBA, Eğitim Bilişim Ağı yapılandırıldı. EBA, hâlihazırda tüm öğrencilerin ve öğretmenlerin etkileşim içerinde aradığı hemen her bilgiyi bulduğu, ders videoları ve dijital kütüphanelerin yer aldığı, animasyonların, ders materyallerinin bulunduğu dev bir eğitim platformuna dönüştü.

Hali hazırda öğrenciler EBA üzerinden okulda öğrendikleri konuların tekrarına, testlere, çeşitli pratik uygulamalara ulaşabilmekteydi. Öğretmenler öğrencilerine çeşitli ödevler verebilmekte, öğrencilerin ödevlerini kontrol etmekte, konulara destek olabileceği düşünülen her türlü öğretim materyali doğrudan öğrencinin hesabına gönderilmektedir. Fakat öğretmenlerin de öğrencilerin de bu muazzam ve mükemmel sistemden yeterince faydalanmadıklarını söylemem gerekiyor. Koronavirus salgını belki de elimizin altında bulunan bu cevherin farkında olmamızı sağlayacaktır.

ÖĞRENCİLER VE VELİLER EBA’YI NASIL KULLANACAK?

Öncelikle EBA TV kanallarını televizyonumuzdan ayarlamak gerekmektedir. Frekans bilgileri: 12083 H/13750 şeklinde. İlgili arama sonucunda EBA ilkokul, EBA ortaokul ve EBA lise kanalları karşınıza çıkacak. Artık öğrenci ve velilere Bakanlığın yayınladığı ders programına göre kendi kanallarından dersleri takip etmek kalıyor. Şayet bir evde birden fazla öğrenci varsa derslerin öğleden sonra tekrarlarına ulaşılabilir.

EBA girişleri yoğunluğu önlemek için her öğrencinin dersinin olduğu saat aralığında girmesine izin verecek şekilde planlanmış. Yani öğrenciler sadece kendi ders saatlerinin olduğu zaman dilimlerinde siteye girebilmektedir. Bu girişlerde ilk gün itibarı ile bazı sıkıntıların olduğunu belirtmek isterim. Fakat ilerleyen günlerde bu aksaklık giderilecek. Zira böyle bir felaketle ilk defa karşılaşıyoruz ve bazı aksaklıkların olması doğal.

SADECE “EBA TV” VE “EBA” AĞI YETMEZ!!!

İlk gün itibarı ile çocukların evde tatil havasından çıkması ve derslere tekrar yoğunlaşması güzel. Fakat sunulan EBA programları asla okulun yerini tutmayacak. Öğrenciler ve veliler bu konuda daha fazlasını yapmak zorunda. Mutlaka ders tekrarları, soru çözümleri yapılmalı. LGS ve YKS öğrencileri, bu arada disiplinden uzaklaşırlarsa bedelinin çok ağır olacağını bilmeli, eğitime verilen ara fırsata dönüştürülmeli. Son söz: Mutlaka nitelikli kitaplar elimizden düşmemeli…