Ülkemizde de yüz yüze eğitime başlanılan üniversitelerde hijyen ve sosyal mesafe tedbirlerinin alınması ile yaygın olarak test yapılması sürecin kontrolden çıkmaması için çok önemli.

Üniversitelerde 2020-2021 eğitim öğretim döneminin başlamasına az bir süre kalmış olmasına rağmen pek çok üniversitede eğitimin uzaktan mı yoksa yüz yüze mi yapılacağı kesinlik kazanmadı. Bu belirsizlik elbette keyfi değil üniversiteler bir taraftan eğitim kalitesini koruma gayreti içindeyken bir taraftan da dünyada yüz binlerce cana mal olan COVID-19 pandemisinin yayılımının körüklenmesine neden olmak istemiyor.

Ancak bu belirsizlik öğrencileri, öğrenci ailelerini ve geçimi öğrencilere bağlı olan işletmeleri etkiliyor. Örneğin öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitede eğitim yüz yüze veya hibrit (karma) yapılacak olursa şehir dışından gelen öğrencilerin yurtlara kayıt yaptırması veya ev kiralaması gerekiyor. Ancak risk almayarak güz dönemini uzaktan eğitim sistemiyle yapacak üniversitelere kayıtlı öğrenciler bu süreci ailelerinin yanında geçirebilecek.

Ancak durum netlik kazanmadığından herkes beklemede.

İdeal olan yüz yüze eğitim olsa da bazı ideallerden ödün vermek gerekebilir. Üniversite kampüslerinde yoğunluğun, insan hareketliliğinin ve temasın azaltılması temel prensiplerinden yola çıkarak eğitimin planlanması gerekiyor. En azından sosyal bilimler gibi derslerin teorik ağırlıklı olduğu fakültelerde güz dönemi eğitiminin uzaktan yapılması ancak tıp, veteriner, diş hekimliği gibi uygulamalı fakültelerde teorik derslerin uzaktan, uygulama derslerinin ise seyreltilerek küçük gruplar halinde yüz yüze yapıldığı hibrit bir sistemin en makul çözüm gibi gözüküyor.

Bu konuda YÖK merkezi bir karar almayacağını belirterek eğitimin planlamasını üniversitelerin tercihine bıraktığını açıklamıştı. Pek çok ülkede de karar üniversite yönetimlerine bırakıldı.

İngiltere’de bulunan 137 üniversiteden 89’u eğitimin güz döneminde yüz yüze ve uzaktan yapılacağını açıkladı. Bunun yanı sıra tamamen uzaktan eğitime devam edeceğini belirten üniversitelerinde sayısı oldukça fazla. Almanya’da çoğu üniversite teorik dersleri dijital kanalları kullanarak uzaktan, yüz yüze yapılması gerek dersleri ise küçük gruplar halinde belirli tedbirler altında kampüslerde yapacağını açıkladı. ABD’de pek çok üniversite kısmen on-line veya hibrit eğitim modelini benimserken az sayıda üniversitenin eğitimlerini tamamen uzaktan yapacağı belirtildi. Öğrencilerini kampüslere çağıran üniversiteler sosyal mesafe, hijyen ve temas konularında çeşitli tedbirler aldıklarını ayrıca tüm öğrenciler ile akademik ve idari personele iki haftada bir COVID-19 tarama testi yapacaklarını belirtti.

Elbette bu çok sayıda test ve para demek. Ancak gerekli.

Ülkemizde de yüz yüze eğitime başlanılan üniversitelerde hijyen ve sosyal mesafe tedbirlerinin alınması ile yaygın olarak test yapılması sürecin kontrolden çıkmaması için çok önemli.