Özel hayatın gizliliği olarak bilinen kavram, temelde insanın sosyal hayat içerisinde başkalarından ayrı olarak yaşadığı ve birey olarak var olabilmesi için koruma kapsamına alınmış hukuki değeri ifade etmektedir. Özel hayatın gizliliğinin hukuki olarak koruma altına alınması her ne kadar sadece ünlüler için faydalı oluyor gibi görünse de esasında herkes için geçerli olan bir kavramdır. Başkaları tarafından bilinmesi istenmeyen hayatın özel alanlarının korunmasını içeren bu koruma, bu sayede bireylere ve özlük haklarına da güvenlik sunmaktadır.

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu Hangi Durumlarda Oluşur?

Temel anlamı ile birlikte özel hayatın gizliliğinin ihlal suçu hayatın özel alanlarına ilişkin değerlerin korunması ve başkaları tarafından tahrif edilmesini engellemek için bulunmaktadır. Özellikle günümüzde özel hayatın ihlal edilmesi internet vasıtasıyla çok sık bir şekilde olmaktadır. Fakat her eylem özel hayatın ihlali kapsamında da değerlendirilmemektedir.

Özel hayat olarak adlandırılan kavram pek çok katmanı içine almaktadır. Özel hayatın gizliliği suçu ancak özel hayatın gizli alanı koruma altına alınmıştır. Örneğin, sokakta, kamuya açık bir yerde yürürken görüntülenmek özel hayatın gizliliğini ihlal anlamına gelmemektedir. Özel hayatın ihlali, bireyin yaptığı bazı eylemlerin toplumun geri kalanı tarafından bilinmesi istemediği alanlarda meydana gelmektedir. Bu yüzden de bu türden girişimleri engellemek için kanun yürürlüğe girmiştir.

Başkalarını ilgilendirmeyen, kişinin başkalarından gizlediği yaşamına, özel hayat denir. Fakat bu noktada özel hayatı, gözlerden uzakta, kapalı kapılar ardında kalan ya da sadece dört duvar içindeki eylemler olarak görmemek gerekir. Açık alanlarda da kişilerin özel hayatına dair parçalar bulunmaktadır ve bu tür alanlarda da yapılan eylemlerde özel hayatın ihlaline suç teşkil edecek pek çok örnek görülmektedir.

Daha genel ifadeleriyle özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun oluşması, insanların gizli bir şekilde yaşam alanlarına girerek başkaları tarafından öğrenilmesi olanaklı olmayan yaşam olaylarını kaydetmesi ve bunu yayarak ifşa etmesi şeklinde görülmektedir. Örneğin, eşi ile vakit geçiren bir kişinin özel anlarının kayıt altına alınması ve daha sonra bunun gazete ya da internet aracılığıyla yayılması özel hayatın gizliliğini ihlal suçu kapsamına girmektedir. Özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarını çoğunluğunu da kötü niyetli olarak yapılan bu türden müdahaleler oluşturmaktadır.

Cezası

Özel hayatın gizliliği ihlal suçu, TCK’nın 134. Maddesinde düzenlenmiş olup, suçun basit halinde  1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası,  nitelikli hallerinde, görüntü ve seslerin kayda alınması yolu ile işlenmesi durumunda ise basit haline göre ceza 1 kat arttırılarak uygulanır. Hukuka aykırı olarak elde edilen bu görüntülerin ifşa edilmesi halinde suçun cezası, 2 yıldan 5 yıla kadardır. İfşa edilen bu tür görüntülerin basın yayın yoluyla yayınlanması halinde de aynı cezaya hükmedilir.