93’ünde Halid bin Zeyd. Şimdi elinde sancağıyla kapında senin. Öyle bir iman ki, daima taze, daima genç. Hiç dönmedi Resulünün vaadinden bir asra yaklaşan ömründe. Cihadının zirvesinde düştüğünde toprağına, surlarının önüne defnedildi de, sekiz asır sonra gelen o mübarek kumandana rehberlik etti naaşı.

Hatırlar mısın, kutlu Nebi’nin (sav) ev sahibi Ebu Eyyub’un mezarına ilişmek istemişti de Bizans’ın imparatoru; “dünyayı başına yıkarız” tehdidiyle titremişti korkusundan mü’minlerin. IV. Konstantin’den bu yana hala korku veriyor yüreklerine minarelerinden yükselen tekbirler küresel zalimlerin.

Pek çok Hıristiyan mabedine “ölümlülerin isimleri” verilirken, daha doğumunda ölümsüz olan Allah’ın kelamını layık gördüler yaptıranlar sana. “İlahi söz”dü adın. Kutsal Bilgelik. Onun için Fatih mihrabında secdeye durduğunda buyurdu: Değiştirilmeyecek adın. Vahye adanan mabed: Ayasofya.

Yıkıldığında kubben, kıyamadılar eşiğe koymaya. İsa Mesih’in çehresi vardır diye, serdiler harimine. Adeta dört büyük melek taşıdı kubbeni. Şimdi o kubbe, ne kadar “ezilen, sömürülen, horlanan” kulu varsa arzında Allah’ın, hepsine birer kurtuluş müjdesi vaat ediyor.

Moritanya’dan, Habeşistan’dan Bilal’in sadası yükseliyor göklerde. Sultan Murad gömüldüğü Kosova’dan kalbini gönderiyor sana. Sultan Selim‘in kaftanı Horasan ellerinde mahzun kalan gönüllere sürur veriyor yeniden, çağdaş Safevilerin öfke nöbetlerinde. Kudüs’te Selahaddin, Aksa’nın minaresinden sesleniyor, işgalin son bulacağı muştusunu getiriyor güvercinler.

Açıldın. Hem de öyle ki.

İki asırdır bedenimize yapışmış zillet örtüsünü yırtarak açıldın. Bin yıl cihanı adaletiyle mamur edenlerin evlatlarına giydirilen deli gömleğini parçalayıp attın.

Açılanın sadece secdelere 86 yıldır memnu edilen taç kapı mı sandınız? Anadolu kıtasına hapsedilen ufkumuz açıldı. İstiklalimize vurulan hançer, saplandığı yerden çıkarıldı.

Artık kubbenin altı, tıpkı merhametin başkenti Türkiye gibi tüm acı çekenlerin ilacı. Derman arayanlar sana koşacaklar. Nartekslerin yine dönüşecek son cemaat yerine. Mekan olacak yine yan neflerin Kur’an bülbülerine.

Müjdeler olsun.

Şükürler olsun.