Türkiye, coronavirüs salgınında çok başarılı bir süreç yönetimi gerçekleştirdi. Vakalar yüzlü rakamlarla ifade ediliyor. Ölümler 20’li sayılarda. 1 Haziran’dan itibaren yeni normale dönüşün ilk adımları atılmaya başlandı. Tüm sektörlerin olumsuz etkilendiği pandemi süreci, hayatımıza bazı yenilikleri dikte etti. Özellikle eğitim alanına pandemi sonrasında da devam edilecek yeni eğitim modelleri ve yöntemleri girmiş oldu.

Köşemizde eğitim yazıları yazıyor, okuyuculardan gelen öneri ve eleştirileri siz değerli okuyucularla ve konunun muhatapları ile paylaşmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda Kıbrıs’ta okuyan öğrencileri ve yurt dışında eğitim alan yüksek lisan ve doktora öğrencilerini ele alacağız.

KKTC’de yaz okulu ücretleri çok fahiş düzeylerde

Efendim YÖK Türkiye’deki üniversitelerde uzaktan eğitimle 2020 bahar dönemini tamamlama kararı aldı. Kriz yönetiminde öğrenci merkezli ve sosyal riski azaltacak adımlar atıldı, atılıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren üniversiteler uzaktan eğitim ve yaz okulu uygulamasında öğrencileri zor durumda bırakacak uygulamalara imza atıyor. Çok sayıda öğrenciden gelen şikâyet ve talepleri özetle aktarmaya çalışacağız.

Özel üniversiteler elbette verdikleri hizmetin karşılığını alacaklar fakat olağanüstü bir süreci kara dönüştürme düşüncesi ” koyun can derdinde kasap et derdinde” atasözünü hatırlatmıyor değil. KKTC üniversitelerinin öğrenci kaynağı büyük oranda Türkiyeli öğrenciler. Türkiye’de insanlar işlerini kaybetmişken, pandemi sürecinden dolayı birçok sektörde üretime ara verilmiş ve insanlar ücretlerini tam alamazken maliyeti öğrenci başı en fazla 15 TL olan uzaktan eğitim için 2 bin liraya yakın ücret istemek insani ve vicdani değil.

YÖK Yurt dışında okuyan öğrencilerin Türkiye’ye yatay geçiş yapmalarını kolaylaştırdı fakat KKTC üniversitelerinde okuyan öğrencilerin yatay geçişlerine izin verilmedi. Genel beklenti KKTC’de faaliyet gösteren özel üniversitelerin bir ticarethane anlayışı ile değil de eğitim yuvası anlayışı ile olayları değerlendirmesi.

Yurt dışında eğitim gören doktora öğrencileri de yatay geçiş talep ediyor

Pandemi sürecinden dolayı YÖK çok olumlu bir adım attı. Yurt dışında lisans eğitimi alan öğrencilerin Türkiye’ye yatay geçişle dönmelerini kolaylaştıran YÖK, başarı sıralaması şartı olan tıp, mühendislik, hukuk gibi bazı alanlarda okuyan öğrencileri bu kolaylaştırmaya dahil etmedi. Yurt dışında yüksek lisans ya da doktora eğitimi yapan öğrenciler için de yatay geçiş hakkı verilmelidir. Yurt dışına uçuşlar yapılamıyor ve sürelerini tamamlamak üzere olan öğrenciler var.

Her alanda olduğu gibi yurt dışında okuyan doktora öğrencileri için de bir defaya mahsusu yatay geçiş hakkı zor durumda olan öğrenciler için çok büyük bir kolaylık olacak. Türkiye’de 180 bin uluslar arası öğrenci eğitim alıyor. Türkiye’de eğitim almak isteyen yeni öğrencilerin geç mezuniyet durumlarına kadar olayı detaylı ele alan YÖK, kendi vatandaşlarının yurt dışına çıkamamalarından kaynaklı mağduriyetlerini de görecek beklentisi içerinde olan yetişmiş insan kitlesi kendilerini rahatlatacak bir açıklama bekliyor.