Koronavirüs salgınının kontrol altına alınmasındaki en etkili tedbirlerden birisi zorunlu olmadıkça evden çıkmamak, diğer bir deyişle gönüllü karantinadır.

İster gönüllü olsun isterzorunlu, evde kendimizi izole etmemiz yetkililer tarafından ilan edildiğinde panik halinde hatalı davranışlarda bulunulmaması için bu sürece hazırlıklı olunması gerekir.

Bu hazırlıkların başında mutfak alışverişi gelmektedir. Öncelikle bir plan yapılmalıdır.Çünkü olağan dışı zamanlarda plansızlıktan kaynaklı aşırı ve ihtiyaç dışı alışveriş;israf, aşırı gıda tüketimi ve tek yönlü beslenmeye neden olabilir. Diğer önemli bir durum ise,bazı gıda stoklarının anlık olarak tükenmesi nedeniyle bu gıdalara erişmede sıkıntı yaşanmasıdır.

Bu dönemde özel alışkanlıklarda ısrarcı olunmamalı, genel olarak uygun fiyatlı, kolay erişilebilir, uzun raf ömrüne sahip ve besleyici gıdalar tercih edilmelidir.

Alışveriş listesi, ev halkı sayısına bağlı olarak 1-2 haftalık miktarlarda ve evde zaten bulunanlar dikkate alınarak hazırlanmalıdır.

Fasulye, nohut, mercimek gibi kuru bakliyat hem sağlıklı hem de dayanıklı gıdalar arasındadır.Ayrıca tencere yemeği yapmaya uygun önemli bitkisel protein, lif, vitamin ve mineral kaynaklarıdır.

Bulgur, pirinç ve makarna uzun raf ömrüne sahip pratik bir şekilde hazırlanan karbonhidrat kaynaklarıdır. Bir diğer karbonhidrat kaynağı ise sofraların olmazsa olmazı ekmektir. Her nekadar taze ekmeğin yerini hiçbir şey tutamazsa da bu günlerde ekmek dilimlenmiş ve poşete konmuş olarak buzdolabında saklanmalıdır.

Portakal, greyfurt, elma, armut, havuç, lahana, karnabahar, patates ve soğan gibi uzun ömürlü taze meyve ve sebzeler alınabilir.Nispeten daha dayanıksız sebze ve meyveler ise dondurulmuş olarak alınabilir yada yıkanıp porsiyonlara bölünerek buzdolabı poşetlerine konulduktan sonra dondurularak saklanabilir.Kuru meyve ve yemişler sağlıklı atıştırmalıklar olup önemli yağ kaynaklarıdır. Ancak bunların da az tuzlu olanları tercih edilmelidir.

Birkaç sebze ve balık konservesi almanın da faydası vardır. Zira taze gıdalara göre çok daha uzun dayanan konserve gıdalar oda sıcaklığında dahi muhafaza edilebilecekleri için buzdolabında bir doluluk oluşturmayacaktır.

Taze etler buzdolabında saklansa da birkaç gün içinde tüketilmesi gerekir. Ancak evde izolasyon süresi bu süreden daha uzun olabilir. Bu nedenle etler porsiyonlara bölünerek poşet içinde buzdolabının dondurucu gözünde muhafaza edilmelidir.

UHT süt, yoğurt ve peynir evde mutlaka bulundurulmalıdır. Bunlar önemli hayvansal protein kaynakları olup aynı zamanda sindirim sistemini düzenleyen gıdalardır.

Yumurta, harika bir protein kaynağı olmanın yanısıra menemen için olmazsa olmazdır.