Merkezi sınavların ilki olan Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavı geçtiğimiz pazar günü yapıldı. Sınava yaklaşık 500 bin öğrenci katıldı. Bu sınav YKS öncesi birçok öğrenci için ÖSYM’nin yaptığı deneme sınavı anlamına geliyor. Zira öğrenciler askeri okul düşünmeseler de durumlarını görmek için bu sınava giriyorlar.

MSÜ sınavı yaklaşık 2 milyon öğrencinin gireceği YKS öncesinde özellikle koronavirüs sürecinde merkezi sınavların uygulanabilirliğinin test edildiği bir sınav oldu. Öğrenciler 12-15 kişilik salonlarda sınava alındılılar. Sınavın yapıldığı okulların bahçelerinde zaman zaman, adaylarla birlikte gelen velilerin oluşturduğu yoğunluklar vardı. Bu olumsuzluğun dışında adayların salonlara alınışında ve sınav esnasında salgını tetikleyecek bir olumsuzluk yaşanmadı.

Adaylar maskeleriyle sınav salonlarına kadar geldiler, sınav esnasında isteyen adayların maskelerini çıkarmalarına müsaade edildi. Sınav sonrasında yine adaylar maskeleriyle salonları ve binaları terk etiler.

MSÜ’de yaşanan problemler, YKS için birkaç öneri

27 Haziran’da TYT, 28 Haziran’da AYT ve YDT sınavları yapılacak. 81 il merkezinde, onlarca ilçede ve KKTC’de yaklaşık 2 milyon aday YKS sınavına girecek. YKS’nin ertelenmesi için hemen her gün Twitter’da hashtag çalışması yapılıyor. Gençler sınavın öne çekilmesine çok tepki gösterdiler ve şimdi sınavın ertelenmesini talep ediyorlar.

Sınavın ertelenmesi kısa vadede bir çözüm gibi gözükse de kanaatimizce ertelenecek bir YKS daha büyük problemlere sebep olabilir. O halde YKS için çok dikkat edilmeli. Tedbirler şu şekilde sıralanabilir.

-Öğrenciler sınav merkezlerine erken vakitte ulaşmaya çalışmalı, trafik sıkışıklığı oluşturulmamalı, bu anlamda emniyet ekiplerince yoğunluk yaşanabilecek güzergâhlara ek tedbirlerle müdahale edilmeli.

– Veliler, adayların yanında kalabalık gruplar halinde sınav merkezlerine gelmemeli, sınav merkezlerine gelen veliler okul etrafında gereksiz yoğunluk oluşturmamalı, sosyal mesafe kuralı asla ihmal edilmemelidir.

-27-28 Haziran günlerinde tüm vatandaşlar sınavın uygulanmasını kolaylaştırmak için evlerinde kalmalı, dışarı çıkanlar ise özellikle sabah 10.00’dan sonra sokağa çıkmalı.

-Bina girişlerinde mutlaka adayların ateşleri ölçülmeli, dezenfektan noktaları daha belirgin hale getirilmeli. MSÜ sınavı için büyük binalarda dezenfektan noktaları hem yetersiz hem de uygun noktalara konulmamış eleştiri yapılabilir.

-Adaylar salonlara yaklaşık 45 dakika öncesinden alınmaya başlanmakta, bu anlamda adaylar sınav merkezi önünde son ana kadar beklememeli, sınav binasına ulaşan adaylar vakit kaybetmeden salonlarına giriş yapmalıdır.

– Üniversite kampüslerinde genellikle giriş çıkışlar bir iki güzergahtan yapılmakta, bu anlamda trafik sıkışıklığı yaşanmakta ve koşuşturmalar, kalabalıklar oluşmakta. Sınav günü kampüs içerisinde yeni ara yollar oluşturulmalı ya da özel araçlar kampüslere alınmamalı, kampus içerinde 10 dakikaya bir servis araçları sınav merkezlerine hareket etmelidir.

Yaz döneminde özel öğretim kursları açık, okullar kapalı

Üniversiteye hazırlık çalışmaları dershanelerin kapatılmasıyla okullarda ve halk eğitim merkezlerinde Destekleye Yetiştirme Kursları (DYK) adı altında yapılıyordu. 2020 yılı itibarıyla özel öğretim kursları ilanlarıyla ve reklamlarıyla çalışmalarını duyurdu. Fakat Milli Eğitim Bakanlığının açıklamasına göre okullarda hazırlık kursları 31 Ağustos’ta başlayacak. Yani yaz dönemi DYK kursları yapılmayacak. Fakat özel öğretim kursları faaliyetlerine devam edecek. Bu noktada sahada bir eleştiri söz konusu. Neden resmi okullarda DYK olmazken özel öğretim kursları açık diye. Bu konuya Bakanlık yetkililerinin eğilmesinde fayda var.