Niçin geldik?

Bu dünyada insanları birbirine bağlamak için çaba sarf ettiğimiz şu zamanda insanın birbiri ile cedelleşmesi niçindir? Bir dava uğruna baş koyduğumuz ilmi ve irfanı omuzlarımızda taşımaya çalışmakta güçlük çektiğimiz şu zaman diliminde niçin hala dirilmedik? Talebeleri İmam Gazali’nin duruşu ile şuurlandırmaya çalışıyoruz. Niye çaba sarfediyoruz? Nizamülmülk olmadan bir medeniyet inşa edilemez. Diyoruz. Neden?

Hayatımızın tek kaynağını insanlara anlatmak, aktarmak ve yaşatmak medeniyet ihyasının tek yolu ve güzergahıdır. İnsanlara islamı anlatmak için geldiğimiz şu iki günlük dünyada insanları birbirine bağlayıp tek bütün yapmaktan başka gayemiz yoktur. Bir kadının veya bir üstadın asıl vazifesi birliktir. Lakin bizler bu zamanın Batinilerine de “dur” demek zorundayız. Oryantalistlerin zamanında üzerimizde oynadıkları oyunlar artık şu zaman diliminde kendisini göstermeye başladı. Ne acı! Birbirimizi üzdüğümüz ve kırdığımız şu dünyada Batılıların şu alçak oyunlarından sıyrılamıyor ve hala oyunlarının bir parçası oluyoruz. Ufkumuza yerleştirdikleri haset duygusundan sıyrılamıyoruz. Unutmayın! Bizim söylemlerimiz ile islam ihya olmaz, bizler islamı anlattığımız için ihya oluruz. İslam bizim kökümüzdür. Ehli sünnet bizim kökümüzdür. Kökler tartışılamaz. Kökü sarsarsan ağacı devirirsin. Bu minvalde insanları birbirine bağlayacak bir medeniyetin ihyası zaruridir.

Omuzladığımız bu davanın bir neferi olarak vazifemiz Gazali yetiştirmektir. Felsefeyi gün yüzüne çıkartıp akabinde alaşağı eden Gazali’ler zaruridir. Bizim davamız budur. Gazali’lerin yetişmesine öncülük edecek medreselerin inşası ve ihyası için nizamülmülkler zaruridir. Medeniyetin temelleri buradan atılır. Aksi yıkılır.

Bizler kısmi sessiz neferleriz! Sesimiz içerde kükrer, dışarda sessizdir. Bizler ilmimiz ve irfanımız ile karşımızdaki insanlara “dur” diyebiliriz. İhya hareketinin başı “İhya-ı Ulûmüddin” ile gerçekleşir. 4 çeyrek ve herbir çeyreği 10 kitaptan ve ilk bahsi ilimden oluşan bu nadide eseri siyasetname ile birleştirirsen ihya hareketinin büyük bir kısmını tamamlamış, irfan duruşuna bir minval daha yaklaşmışsın demektir. Lakin İhyanın yazılma maksadını veya o ruhu benliğimizde hissettiysek…

Bizim medeniyetimizin ana kaynağı Selçuklu Veziri Azam’ı Nizamülmülk’ün attığı o mukaddes adıma bağlıdır. O adımdan Gazali çıkmıştır. Gazali o adımdan “Hüccetü’l-İslam” sıfatını almıştır. O adımı söküp atarsan bu medeniyetin omurgasını kırmışsın demektir. Bundan gayrısı teferruattır.

Vesselam.