Konya’nın Akşehir ilçesi birçok önemli tarihi, kültürel ve doğal zenginliğe sahip olmasıyla birlikte aynı zamanda, bahçe tarımı ve meyveciliğiyle de ön plana çıkmaktadır. Bahçe tarımı konusunda Akşehir’in en kıymetli ürünlerinden biri kirazıdır. Bölgede üretilen muhteşem kirazı ile son yıllarda ticari olarak adından söz ettirmeye başlayan Akşehir ilçesi, bu ürünüyle 100 bine yakın nüfusun önemli bir gelir kaynağıdır. Özellikle ‘Akşehir Gölü’ havzasının mikro klima etkisi bu şahane kirazın oluşmasında büyük bir etkisi bulunmaktadır. Ayrıca Akşehir kirazının aroması, dayanıklı ve lezzetli olması, yurt içi ve yurt dışındaki pazarlarda da ilgi görmesine neden olmaktadır. Tarıma dayalı sanayinin de olduğu ilçede, 15 bin dekar arazide, yaklaşık 300 bin kiraz ağacından yılda ortalama 30 bin ton kiraz elde edilmektedir. Sultandağı eteklerinden Akşehir Gölü kıyısına kadar uzanan kiraz bahçelerinde açan çiçekler, âdeta beyaz bir gelinliğe bürünmüş bir şekilde muhteşem bir görüntü oluşturuyor ve görenleri mest ediyor.

Coğrafi işaret tescilli kiraz

Akşehir Kirazı, 2004 yılında Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaret tescili alan bir meyvemizdir. Konya Akşehir kirazı genellikle 20 Haziran, 20 Temmuz tarihleri arasında hasat periyodu olan ve geç olgunlaşan bir çeşittir. Parlak, koyu kırmızı rengindedir. Çok sert, gevrek, sulu, çok lezzetli ve özel bir aromaya sahip çok kaliteli bir meyve çeşididir. Meyve eti kabuk rengine göre daha açık renktedir. Konya-Akşehir ve Afyon-Sultandağı ilçelerinde yetiştirilen bu kiraz çeşidi meyve çatlaması yapmadığı gibi uzun yol koşullarına da çok dayanıklıdır. Akşehir kirazının değerleri, Asitlik %0.57, Ham protein %1.77, ham yağ %0,35, toplam şeker %14.86, metabolik enerji 71.69 kcal/100g, vitamin C 9.43 mg/100g, çinko 2.50 mg/kg, demir 2.59 mg/kg, kalsiyum 29.25 mg/kg, magnezyum 73.22 mg/kg, potasyum 1166.27 mg/kg, sodyum %33.21’dir. https://www.kulturportali.gov.tr/portal/aksehirkirazi

Kirazın insan sağlığına faydaları

Kiraz suyu, uykusuzluk problemine iyi gelmektedir, ABD’nin Louisiana State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre kiraz suyunun uykusuzluk problemini çözdüğü görülmektedir. Günde 2 kez kiraz suyu içmek uyku ilacından bile daha etkilidir denilmektedir. Yine 2014 yılında San Diego Deneysel Biyoloji Toplantısı’nda sunulan bir araştırmaya göre, 2 hafta boyunca günde 2 kez kiraz suyu içirilen deneklerin, uyku düzeylerinde belirgin bir düzelme olduğu görülmektedir.Kiraz, güçlü bir antioksidan kaynağıdır.Kiraz, kanı sulandırıp vücudu temizliyor.Kiraz, beyin sağlığı ve sinir sistemi gibi insan vücudunun yapısına çok faydalıdır.Kiraz, içinde bulunan A, C ve K vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.Kiraz, böbreklerde biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı oluyor.Kiraz sapı, idrar söktürücü özelliğiyle böbreklerimizin dostu olarak vücudumuzu koruyor.Kiraz, sindirimi düzenliyor, kabızlığı gideriyor, hazmı kolaylaştırıyor.

Kiraz, aç karnına yenildiğinde hem zayıflatıyor hem de ödem atmaya yardımcı oluyor.Kiraz, Alzheimer, diyabet, obezite, gut, kanser gibi kronik hastalıkları önlemede etkili oluyor.Kiraz, midedeki yara, iltihap ve çıbanları temizliyor.Kiraz, karaciğer şişliğine iyi geliyor, safra akışını normalleştiriyor ve sinirleri kuvvetlendiriyor.

Kirazın zararı var mıdır?

Her şeyde olduğu üzere, kiraz fazla yenildiğinde zararı olabilir. Fazla yenildiğinde aşırı şeker ve besin lifi tüketilmiş olacağından, fazla şeker ve besin lifi bazı sorunları tetikleyebilir. Fazla yenilen kiraz mideyi bozarak mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir. Organik olmayan kiraz fazla yenildiğinde ise kiraz yetişirken sık kullanılan kimyasal haşere ilaçlarına maruz kalınabilir.

Kiraz Bahçem

1-2 hafta oldu sanırım, Konya Akşehir’den Kiraz Bahçem’den Süleyman Doğan kardeşim, “Abi sana kiraz göndermek istiyoruz” diyerek beni aradı. Genelde kırmam bu tür istekleri ve sanırım biraz tanıtıma ihtiyaçları var diye düşünerek de kabul ettim. Elbette yerel üreticilerimizin yanındayız ve destek olmalıyız ve bunu tüm yazılarımda da dile getiriyorum. Ülke olarak tarım alanında eğer büyük bir kalkınma hedefliyorsak, yerel üreticilere ve çiftçilerimize destek olmak zorundayız. Ben de kendi çapımda elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Sağ olsun 1 hafta sonra kirazlar geldiğinde çok etkilendim. Gerçekten bu kadar beklemiyordum. Eğer bu gelen kiraz ise bizim bu güne kadar marketten, pazardan, manavdan aldıklarımız neydi acaba? Bugüne kadar yediğim en leziz, en nefis, en iri, en diri ve en şahane kirazdı diyebilirim. “Ürünlerimizin çoğunu ihracata veriyoruz” diye telefonda anlattı bana Süleyman Doğan. Baba Halil Doğan ise çevresinde ve ülke genelinde Kiraz bahçem ile ünlenmiş ve kaliteli kiraz üretimi ile tanınıyor. Bu yılın mayıs ayında tarım sektör dergisi olan ‘Tarla Sera’ya da bir röportaj vermiş. ‘Kiraz Bahçem’ Akşehir’de Savaş Mahallesinde bulunan bahçesinde iyi tarım sertifikalı, kalıntı zehir ve ilaç içermeyen bir şekilde kiraz üretiyor. Hatta bu bahçenin kirazlarının Pestisit analiz sonucunu görmeniz bile mümkün. @bahcemkirazin stagram hesabında da yayınlanmış olan bu raporu görmenizi çok isterim. Bu pestisit analiz raporunu ancak ürününe güvenen yayınlayabilir. Halil Bey ve İstanbul’da yaşayan ama bu dönemlerde desteğe giden oğlu Süleyman Bey kargo ile göndereceği kirazları tek tek seçiyor ve 24mm üstünü dikkatle ayırıyorlar. İhracatın yansıra İstanbul başta olmak üzere Bodrum’a, Datça ya ve yurdun her yerine kargo ile gönderim yapabiliyorlar.

İhracat şampiyonu Akşehir kirazı

Akşehir kirazı, yılda 15-20 bin ton ile Konya’daki yıllık kiraz üretiminin %30’unu oluşturmaktadır. Türkiye üretiminin ise sadece yüzde %4’ünü oluştururken, Türkiye ihracatının yüzde %16 ile %20’sini tek başına bu ilçe yapmaktadır. Bu da demektir ki Akşehir kaliteli kiraz üretiyor ve ürettiğinin çoğunu da ihraç ediyor. Duyumlarıma göre İngiliz Kraliyet ailesi bile Akşehir’de yetişen kirazdan satın alıyor. Kiraz Bahçem’in Akşehir kirazı, 1 gün kargo yolunu da eklediğimde 1 haftaya yakın olduğu halde, hala tazeliğinden ve sertliğinden bir şey kaybetmedi. Kiraz Bahçem bana dalından kiraz lezzetini yaşattı diyebilirim. Ancak biz İstanbul’da manavdan aldığımız kirazları buzdolabında 1-2 gün bekletsek bile pörsüyüp çürüyor.

Akşehir Kiraz Festivali

Konya’nın Akşehir ilçesinde, Akşehir Kirazını daha iyi tanıtmak ve üreticileri teşvik etmek amacıyla bu yıl altıncısı düzenlenen “Akşehir Kirazı Kültür ve Sanat Festivali’nde en güzel kiraz bahçesi yarışmasında birinciliği, Savaş Mahallesi’nden Kiraz Bahçemin sahibi Halil Doğan kazanmıştır. Bu bahçenin ürünleri de tescilli olan Akşehir Kirazı kapsamındadır. Festivalde konuşan yetkililer “Kalıntı ilaç ve zehir içermeyen sağlıklı ürünleri önce kendi insanımızın hak ettiğini düşünüyoruz. Sadece kiraz da değil neredeyse bütün birinci sınıf meyve-sebzenin ithal edilmesi üretici olarak bizleri de rahatsız etmektedir” demekteler. Bu muhteşem ürünleri meyveleri önce kendi halkımız tatmalı diye ben de bu söylenen sözlere aynen katılıyorum. Ayrıca dışarıdan ithal edilen ürünler emin olun bu kadar da lezzetli değildir.

Ekonomiye katkı

Sonuç olarak meyve, sebze, bakliyat gibi ürünleri tanıdığınız bildiğiniz, sağlıklı üretim yaptığına inandığınız küçük üreticilerden alarak hem yerel üreticiyi destekleyebilir hem de dünyanın en verimli topraklarında yetişen bu eşsiz tatları doğrudan yetiştiği topraklardan temin ederek bölge ekonomisine katkıda bulunabilirsiniz.