Asırlar öncesine gidiyor gözlerimiz.

“Babası Azer’e: Birtakım putları tanrılar mı ediniyorsunuz? Doğrusu ben seni de, kavmini de apaçık bir sapıklık içinde görüyorum, diyen” (En’am Suresi 74) İbrahim (a.s.); “Ben hanif (Allah’ı bir bilen) olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan var eden Allah’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim,” (En’am Suresi 79) diye çıkışmıştı.

O, bu mücadelelerle bir bayram günlerinde kavmi dışardayken, put haneye girerek putları kırmış ve baltayı da büyük putun omuzuna asmıştı. Kendisinden şüphelendikleri İbrahim’e sordular:

“Bunu ilâhlarımıza sen mi yaptın ey İbrahim?” dediler. (Enbiya Suresi 62)

(İbrahim): “Belki de bu işi şu büyükleri yapmıştır. (Balta omuzunda). Hadi onlara sorun; eğer konuşuyorlarsa!” dedi. (63)

(‘O konuşamaz ki’ dediklerinde ise, Genç İbrahim onlara diyeceğini dedi ve ‘kendilerini koruyamayan şeyler sizi nasıl koruyacak’ diye yine çıkıştı.)

“Bunun üzerine, kendi vicdanlarına dönüp (kendi kendilerine): “Siz (var ya), zalim insanlar kendinizsiniz!” dediler. (64)

Ama onu mancınığa götürmekten de edemediler. Allah cc onu korudu.

Mısır firavunlarına bakıyoruz…

Asırlarca dikilen put ve heykellere…

Ve cahiliye dönemine…

Kâbe’de putlar…

Tavaf eden çıplaklar…

Devam eden ıslıklar…

Helvadan yapılan putlar. Yola çıkarken alınıp tapınılan, acıkınca ise yenilen tanrılar…

Aman ya Rabbi!

Nasıl da benziyor bu günler…

Camilere saygısızlıklar. Kutsallarımıza hakaretler…

İnsana tanrım diyenler…

Tarih tekerrür mü?

Nedir bu hal?

Âd’ın, Semûd’un, Lût’un halleri mi?

İnsanlık nereye böyle? Yoksa Kıyamet’e mi?

Ne dehşet verici hâlbuki şu ayet:

“Ey insanlar! Size bir misâl verilmekte; dinleyin onu:

Allah’tan başka kendilerine yalvarıp yakardıklarınız var ya, hepsi bunun için bir araya gelseler bile bir sinek yaratamazlar! Hatta sinek onlardan bir şey kapsa, onu dahi ondan kurtaramazlar. İsteyen de âciz, kendinden istenen de!” (Hac Suresi 73)