Rahatsızlığımız nedeniyle hastaneyi gittiğimizde doktor bize bir takım sorular yöneltmektedir. Bu soruların ilki: “Ne zamandır şikâyetiniz var.” Aslında şikâyetimiz kadar önemli olan diğer bir husus; “Ne iş yapıyorsun” sorusudur. Söz konusu rahatsızlığa neden olan hastalığının teşhisi ve tedavisi noktasında yaptığımız işin büyük önemi vardır. Tutulmuş olabileceğimiz bir meslek hastalığı müsebbibi, belki de yaptığımızın işten kaynaklanmaktadır.

Yakalanılan hastalığa karşı birtakım tedavi yöntemleri uygulanıyor. Lakin karşılaştığımız rahatsızlıkların bir kısmı vücutta ciddi deformasyonlar oluşturarak ömür boyu tedavi görülmesi gereken rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük hallerinin tamamına meslek hastalığı diyoruz. Tanımdan da anlaşılacağı üzere sigortalı bir çalışanın, işin yürütüldüğü sırada oluşan ve devamlılık arz eden çalışma süresinde ortaya çıkmış olması meslek hastalığının şartlarını oluşturur. İş kazası ve meslek hastalıklarına maruz kalınmaması adına kanun koyucu tarafından bir takım önlemler öngörülmüştür. Tabi alınan önlemlerle vuku bulacak olanın önüne her zaman geçilemiyor.

TESPİTİ NASIL OLUR

Sigortalının çalıştığı işten dolayı meslek hastalığına tutulduğu;sağlık kurulu raporu ve bu raporun dayanağı diğer tıbbi belgelerin, denetim raporları ve gerekli diğer belgelerin, Kurum Sağlık Kurulu’nca incelenmesiyle tespit edilecektir. Tespit edilen meslek hastalığı işverene 7201 Sayılı Kanun uyarınca tebliğ edilmesi gerekmektedir.

SONUÇLARI

Yasa koyucu mevzuattaki düzenleme ile önleyici hukukun yanı sıra sosyal devlet ilkesinin de gereğince meslek hastalığına yakalanan sigortalıya birtakım haklar getirmiştir;

– Çalışan, geçirdiği meslek hastalığı sonucunda uğradığı zarara bağlı olarak geçici veya sürekli iş göremezlik ödeneği alma hakkı bulunmaktadır.

– Tutulduğu meslek hastalığı nedeniyle çalışan hayatını kaybederse, geride kalan hak sahiplerine çalışanın prim günü önemsenmeyerekölüm geliri bağlanmaktadır.

-Babasını veya annesini meslek hastalığı nedeniyle kaybeden kız çocuğunun evlenmesi halinde evlenme ödeneği (çeyiz yardımı) ödemektedir.

Meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden sigortalının yakınlarına cenaze ödeneği veriliyor. (2020 yılı için 801 TL)

Unutmadan; Meslek hastalığının sonuçlarından faydalanabilmenin asli unsurlarından başında Kuruma meslek hastalığına yakalandığını 3 iş günü içerisinde İş Kazası ve Meslek Hastalığı formu ile bildirilmesi gelmektedir.

Son söz; Meslek hastalığı ile ilgili olarak alınan tedbirler uygulanabilirliği ancak bir noktaya mümkün olabilir. Alınan tedbirler ancak uygulandığı takdirde anlam ifade edecektir. Alınan tedbirler riayet etmek, ömür boyu hastalıkla arkadaşlık etmekten daha zor değildir.

Nasip olursa haftaya; işsizlik maaşı…