Teknolojik gelişmelerin baş döndürücü hızda ilerlediği günümüz dünyasında hayatın her alanında bu gelişmeler kendini hissettirir düzeye çıkmıştır.

Hiçbir sektörün bu gelişmelerden uzak kalmaması kendi gelecekleri açısından büyük önem arz eder.

Özellikle sektörel bazda düşünüldüğünde gerek üretim gerekse de hizmet sektörlerinde ki ana gelişmenin yapay zeka olduğu ortadadır.

Finans sektörü de teknolojinin ve teknolojik gelişmelerin uzağında kalmamalıdır ki geleceğin dünyasında üzerine düşen tüm görevleri verimli bir şekilde gerçekleştirebilsin.

Bence yapay zekanın finans sektöründe ki kullanımı normal bir durum olmaktan çıkıp tamamıyla bir zorunluluk halini almıştır. Bunun farkında olup işletmelerine uygulayan sektör üyelerinin önü açıktır. Yapamayanlar ise zamanla verimlilikten uzaklaşacakları için sektörün dışına çıkmak durumunda kalacaklardır.

İşletmelerde finans bölümlerinin daha çok ticari işlerle uğraşmaktadır. Bu yüzden de finans bölümlerinin zamanının büyük bir kısmı ticari işlerle geçmektedir.

Yapay zekanın uygulandığı finans bölümlerinde bu zaman kaybı neredeyse sıfıra inecektir ki zaman da daha verimli kullanılabilmiş olacaktır.

Burada şunu da vurgulamakta fayda var nasıl ki yapay zekanın tamamen kullanıldığı yüzde yüz otonom otomobil üretmek çok kolay değilse finans sektörünün de tamamında yapay zekayı kullanmak çok kolay olmayabilir.

Çünkü finans sektöründe de özellikle davranışsal finans boyutuyla işin içinde psikoloji var.

Ama psikolojik tarafın az olduğu konularda yapay zekanın kullanımı finans sektöründe gerek çalışanların gerekse de şirket sahiplerinin işlerini ciddi oranda kolaylaştıracaktır.

Örneğin kredi talep eden bir kişinin geçmiş borçlanma ve ödeme bilgileri yapay zeka tarafından hızlı bir şekilde taranarak kişiye kredi verilip verilemeyeceğini veya verilecekse hangi limitlerde kredi tahsis edileceğinin kararının verilmesi sağlanabilecektir.

Arabasını sigorta ettirmek isteyen bir diğer kişinin de geçmiş kaza ve hasar durumları yine yapay zeka tarafından taranıp yeni aracını sigorta ettirip ettiremeyeceği veya hangi fiyatla sigorta ettirebileceğinin kararı hızlı bir şekilde verilebilecektir.

Yapay zeka sayesinde yatırım yapmak üzere kurgulanan kararların finansal anlamdaki boyutları verimli bir şekilde ortaya konulabilecektir.

Bunların yanında gelir gider hesaplamaları yapılarak hangi noktalarda gelir artırıcı hangi noktalarda ise gider azaltıcı önlemlerin alınabileceğinin kararları bu sayede alınabilecektir.

Ayrıca özellikle yapılacak olan yatırımlardan önce veya yapılan yatırımların benzerlerinin bir başka yerde yapılabilmesi için gerekli olan finansal analizler yapay zeka ile rahat bir şekilde yapılabilecektir.

Finansal dataların çok ama çok karmaşık olduğunu unutmadan bu datalar üzerinde yapılacak tüm işlemlerin yapay zeka kullanılarak yapılması zamanla maliyetlerinde erimesine vesile olacaktır.

Yeni bir seneye girerken finans sektöründeki şirketlerin büyük çoğunluğunun yapay zekayı etkin bir şekilde kullanacaklarını bugünden söylemek mümkündür.

Rekabetin her alanda arttığı son periyotta dünya ölçeğinde şirketlere sahip olmamız bizim dünya ekonomisindeki yerimizi belirleyecek olan yegane ölçütlerden birisidir.

Rakiplere fark atmanın yolu da teknolojiyi etkin ve verimli bir şekilde kullanmaktan geçtiği için yapay zeka üzerinde durularak insan olduğumuzun da unutulmadan kullanımının yaygınlaştırılması geleceğimiz açısından son derece önemlidir.