Ülkemiz genç nüfus oranının yüksekliğini iyi kullanabildiği ölçüde her alanda daha da güçlü bir yapıyı yakalayacaktır.

Gelecek hedeflerine doğru yol alabilmenin yegâne yolunun gençleri iyi anlamak, iyi tanımak ve beklentilerini iyi karşılamakla mümkün olacağını çok iyi idrak etmek zorundayız.

Sadece idrak etmekle kalmayıp bu idrak edişi mutlaka ama mutlaka fiiliyata geçirmek durumundayız.

Dünyada ekonomilerin gidişatına baktığımızda artık teknolojik şirketlerin çok daha hızlı büyüdüklerini buralarda da gençlerin söz sahibi olduklarını görüyoruz.

İşte biz diğer gelişmiş dünya ülkeleri gibi bu yol alışı iyi okuyarak mesafe kat etmeye çalışırsak başarılı olabiliriz.

Yani ekonomilerde hangi alanlarda karlılığın daha iyi olduğunu, hangi alanlardaki şirketlerin daha hızlı ivme kazandığını ve ekonomik konjonktürün nasıl ilerlediğini iyi tahlil ederek uygulamaya koymalıyız.

Bu anlamda unicorn startup (değeri 1 milyar doları aşan girişim) şirketlerinin hangi ülkelerde yoğunlaştığına ve şirketlerin hangi alanlarda faaliyet gösterdiklerine bakmakta büyük fayda görüyorum ki gençlerimizin bu alanlarda önünün açılması gerekliliğinin farkına varılabilsin.

Ayrıca son dönemde içerisinden geçilen periyotta ekonomilerde güçleri birleştirmenin ve birçok konuda yeniden başlamanın öneminin bir kat daha arttığını düşündüğümüzde gençlere yapılacak yatırımın ne kadar önemli olduğu daha iyi kavranılmış olacaktır.

1980’lerde ortaya çıkmaya başlayan unicorn şirketler 2010 yılından sonra büyüme hızlarını iki katına çıkarmış durumdadırlar.

En fazla unicorn şirketi ABD de bulunmakta ve Amerika’yı sırasıyla Çin, Hindistan, İngiltere, Singapur, Güney Kore, Almanya, İsveç, Hollanda, Brezilya ve Endonezya izlemektedir.

Dünyanın en büyük unicorn şirketi yaklaşık 75 milyar dolar büyüklüğü olan yapay zeka alanında faaliyet gösteren Çinli Toutiao.

Sonrasında 56 milyar dolar büyüklükle taşımacılık alanında faaliyet gösteren yine Çinli Didi Chuxing gelmektedir.

Bu sıralamayı da 36 milyar dolarlık büyüklüğüyle fintech alanında faaliyetleri olan ABD’li Stripe, 33 milyar dolar ile uzay taşımacılığı alanındaki faaliyetleriyle ABD’li Spacex ve 18 milyar dolar ile seyahat – konaklama alanlarındaki faaliyetleriyle yine bir ABD şirketi olan Airbnb devam ettirmektedir.

Görüldüğü gibi farklı alanlardan şirketlerin yer aldığı bu listede teknolojik altyapıyla ilgili olan alanlar bir adım daha öndedir.

Hal böyle olunca ülkemiz gençlerinde en çok ilgi duyduğu alan olan teknoloji alanına çok daha fazla eğilmelidir.

Düşünün yaklaşık bir ay kadar önce 2010 yılının sonlarında kurulan Peak Games şirketi 1.8 milyar dolara ABD’li oyun devi Zynga’ya satıldı.

Özellikle ekonomilerin ciddi küçülmeler yaşadığı böyle bir dönemde mazisi 10 yıldan az olan bir Türk şirketinin ciddi bir rakama satılması ülkeye giren döviz anlamında da 30 yaşında şirketini kurup 40 yaşında şirketini bu değere ulaştıran Sidar Şahin anlamında da büyük öneme sahiptir.

Dünya decacorn (değeri 10 milyar doları aşan girişim) ve hectocorn (değeri 100 milyar doları aşan girişim) tanımlamalarını ortaya koymaya çalışırken bizimde bu kategorilere girecek şirketlerimizi inşa etmemiz elzem bir hal alıyor.

Bunun için hızlı bir şekilde beton ekonomisinden teknoloji ve yazılım ekonomisinde gençlerin yatırım imkânlarını artırarak yol açmamız gerekiyor.

Bunu mutlaka ama mutlaka gençlerimizin ülkemizin geleceğinde söz sahibi olmaları adına yapmak zorundayız.