Libya’da mayıs ayında Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerince Hafter komutasındaki milislerden kurtarılan el-Vatiyye Hava Üssü’ne önceki gece saldırı düzenlendi.

Türk askerlerin de bulunduğu üsse gece yarısı düzenlenen hava saldırısında can kaybı yaşanmadığı ve bazı sistemlerde hasar meydana geldiği ifade edildi.

Saldırının gerçekleştiği gece farklı iddialar gündeme geldi.

Kimileri saldırıyı Fransa’nın, kimileri de Rus uçaklarının gerçekleştirdiğini öne sürdü.

Uçakların nereden geldiği konusunda birçok şey söylendi.

Bir diğer iddia da üsse saldıranın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olduğu yönündeydi.

UMH’ye bağlı Öfke Volkanı Operasyonu sözcülerinden Abdulmalik el-Medeni, saldırının Mısır’ın Libya sınırı yakınlarındaki Sidi el-Barani Üssü’nden havalanan BAE’ye ait Mirage 2000-9 tipi uçaklarca düzenlendiğini söyledi.

Yabancı uçaklarca düzenlenen saldırıya uygun zaman ve mekanda karşılık verileceğini belirten Libya Savunma Bakanı Salahaddin Nemruş, ülke ismi vermese de genel kanaat saldırının BAE tarafından gerçekleştirildiği yönünde.

Nitekim BAE yönetimine yakın isimlerden Abdülhalık Abdullah, önce “BAE, tüm onurlu Araplar adına Türkiye’ye hak ettiği dersi verdi” diyerek saldırıdan ülkesinin sorumlu olduğunu itiraf eden bir tweet attı.

Fakat birileri kulağını çekmiş olacak ki daha sonra o tweeti sildi.

Önceki gece el-Vatiyye’yi hedef alan hava saldırısını kimin düzenlediği kadar “Saldırının amacı ne?” sorusunun cevabı da önemli.

Stratejik hava üssüne saldırının Hafter yanlıları tarafından düzenlendiği açık.

Bu konuda kimsenin şüphesi yok.

Dolayısıyla saldırının öncelikli amacı arka arkaya ağır yenilgiler alan Hafter komutasındaki güçlere moral ve karşısındakilere de “Yıkılmadık, ayaktayız” mesajı vermek.

Suudi Arabistan, BAE ve Mısır trolleri o gece sabaha kadar sosyal medyada sanki el-Vatiyye haritadan silinmiş ve büyük bir zafer kazanılmış gibi coşkuyla paylaşımlar yaptı.

Sanal bir zafere o kadar ihtiyaçları varmış ki, BAE’den yayın yapan Suudi Arabistan el-Arabiya el-Hades kanalı işi rezil olma pahasına ARMA 3 isimli bilgisayar oyunundan alınan görüntüleri “el-Vatiyye Hava Üssü’ne düzenlenen saldırının görüntüleri” diye yayınlamaya kadar götürdü.

Saldırının bir diğer amacı ise Türkiye’yi ve UMH güçlerini kışkırtarak öfkeyle ve aceleyle hareket etmelerini sağlamak.

Yeterince hazırlık yapılmamış ve iyi planlanmamış bir operasyonun başarı ihtimalinin düşük olduğunun farkındalar.

Fakat unuttukları bir şey var.

Karşılarında infiale kapılıp düşüncesizce ve plansızca hareket edecek çiğ bir ülke yok.

Türkiye Libya’da ve Akdeniz’de oyun kuruyor, adımlarını kontrollü ve sağlam atıyor.

Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile gerçekleştirdiği Libya ziyaretinin ardından Malta’ya gitti.

Akar ve Güler’in temaslarının hemen ardından UMH Başkanı Fayiz es-Serrac başkanlığında bir heyet Valetta’daydı.

Ankara, tahriklere aldırmadan doğru bildiği yolda yürümeye devam edecek.

Adım adım kendi planını uygulayacak.

Türk askerinin bulunduğu üsse hava saldırısı düzenleyenlere gerekli cevap ise yeri ve zamanı geldiğinde mutlaka verilecektir.

Kimsenin bundan şüphesi olmasın.