LGS sonuçları 16 Temmuz itibarıyla açıklandı. Sınavın zorluğu, belirleyici dersler ve yüzdelik dilimler konusunda konunun muhatapları tarafından farklı görüşler ileri sürüldü. Sonuçlarla ilgi ortaya çıkan hâkim görüş bu yıl LGS’nin geçen yıla göre daha kolay olduğu ve yüzdelik dilimlerde bir miktar yukarı yönlü hareketlenme olduğu noktasındadır.

SINAV GİREN ÖĞRENCİ SAYISI DA KONTENJANLAR DA ARTTI

Tercih süreci 20-29 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. 2020 Yılında LGS’ ye giren öğrenci sayısı 1 milyon 450 bin civarında. Yani 2019 yılına göre sınava giren öğrenci sayısında önemli miktarda artma var. Milli Eğitim Bakanlığı bu artışı dikkate alarak sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanlarını maksimum seviyeye çıkardı. Bazı bölgelerde kontenjan artışı öğrencilerin ümidini artırmış durumda.

LGS TERCİHLERİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ HATIRLATMALAR.

Tercihler 20 Temmuz Pazartesi başlayacak ve 29 Temmuz Çarşamba günü sona erecek.

Tercihlerde Milli Eğitim Bakanlığı, EBA üzerinden online danışmanlık hizmeti verecek. Okullar, rehber öğretmenlerine sınıf bazlı tercih görevi vermiş durumda. Her okul kendi öğrencisi için tercih çalışması yürütecek.

Öğrenciler tercihlerini kendi okulunda veya herhangi bir ortaokul müdürlüğünde onaylatmak ve imzalı bir çıktı almak zorundalar.

Öğrencilere bu yıl daha fazla okul tercih edebilecekler.  LGS’ye giren öğrenciler merkezi yerleştirme için 10 tercih yapılabilecek. Bu tercihlerde okul sınırlandırması da olmayacak.

Öğrenciler, yerel yerleştirme için 5 tercih, pansiyonlu okul yerleştirmesi için yine 5 okul tercih edebilecekler. Yerel yerleştirme tercihlerinde aynı okul türünden en fazla 3 okul tercih edilebilecek.

Yerel yerleştirmede öncelikle öğrencinin ikametine göre oluşturulacak kayıt alanı içerinde olma zorunluluğu bulunmakta. İkinci sırada ve asıl belirleyici kriter öğrencinin diploma notu. Esasında mahalli yerleştirmede de öğrenciler arasında sistemin oluşturduğu seviye okulları oluşacak. Not kriterinde de yerleştirme sağlanamazsa öğrencinin devamsızlık durumu dikkate alınarak yerel yerleştirme yapılacak.

Komşu kayıt alanı da yerel yerleştirmede bir alternatif olacak fakat kayıt alanı içerindeki öğrenci komşu kayıt alnındaki öğrenciden avantajlı olacak zira sistem önceliği kendi kayıt alnındaki öğrenciye verecek.

Bu yıl aynı yüzdelik dilim içerinde yüzlerce öğrencinin olması bekleniyor. Bu durum merkezi yerleştirmelerde eşitliği gündeme getirecek. Eşitlik olması halinde ise sırasıyla 8, sınıf, 7. sınıf, 6. Sınıf yıl sonu başarı puanına bakılarak yerleştirme yapılacak. Öğrencilere ve velilere önerimiz yüzdelik dilimi düşük okullardan bir tercih yapmaları şeklindedir. Zira 10 tercihin tamamını yakın yüzdelik dilimli okullarda kullanmak muhtemel problemlere yol açabilir.

Öğrenciler tercihlerini onaylatsalar bile 29 Temmuz Çarşamba günü mesai bitimine kadar iptal ettirebilecek ya da değiştirebilecek. Bu durumda öğrencimizin okuluyla iletişim halinde olmasını öneriyoruz.

Tercih yapmayan ya da tercihlerinden birine yerleşemeyen öğrenciler il – ilçe yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvuru yapabilecek. Komisyon öğrencinin durumuna göre boş kontenjan olması durumunda yerel yerleştirme yapabilecek. Komisyona başvurmayan ya da uygun kontenjan olmayan öğrenciler açık öğretim lisesine kaydedilecekler.

LGS yerleştirme sonuçları 10 Ağustos’ta açıklanacak. 10-14 Ağustos tarihleri arasında 1. Nakil başvuruluları alınırken 17-21 ağustos tarihleri arasında 2. Nakil başvuruları alınacak.

31 Ağustos itibarıyla pandemiden dolayı bir olumsuzluk yaşanmazsa  okullar 2020-2021 eğitim öğretim yılına başlayacak. Tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz.