Her genç ülke geleceğinin en önemli mimarı konumundadır günümüz dünyasında.

Gençliği iyi eğitilmiş, iyi bilinçlendirilmiş ve kendine güveni iyi düzeyde olan ülkelerin gelecekle ilgili endişeleri yok denecek kadar azdır aslında.

Ama gençlerin dünya gerçeklerinden bihaber şekilde hayatın içerisinde oldukları ülkelerde ise gerek gençlerin gelecek yaşamlarında gerekse de ülkenin gelişmişlik düzeyinde ciddi sorunların olduğundan söz etmek hiçte abartı bir davranış olmayacaktır.

Dolayısıyla ortaya çıkan durumda gençliğin eğitiminin ne kadar önemli olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kalıyoruz.

Her alanda eğitim en iyi düzeyde ve kalitede verilmeli ki hayat ile bağları oldukça güçlü, zorluklar karşısında kazanma azmini yitirmemiş ve hedefe doğru kitlenmiş bir genç kitlesi oluşturulmuş olsun.

Buradaki tüm hususlar eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilebildiğinde ideal bir nesil formatı ortaya konulabilir.

Öncelikle sosyal hayatın tüm yönleri eğitim sürecinde en üst noktadan örnekleriyle birlikte anlatılmalı ve uygulanmalıdır.

Özellikle bir sorun ile karşılaşıldığında serinkanlı bir şekilde soruna yaklaşılmasının öneminin üzerinde durulmalı ve problemi çözebilmek için tüm çözüm yollarının masanın üzerine yatırılmasının önemi her an vurgulanmalıdır.

Hedefin ne olduğu açık bir şekilde ortaya konulmalı ve hedef yolunda nasıl bir yol izleneceği belirlenerek hareket edilmelidir.

Tüm bunlar yapılırken bir tarafta da gençlerin finansal kavramları yakından takip etmeleri ayrıca bir önem kazanmaktadır.

Çünkü hayatın idame ettirilmesindeki en temel konu finansal konuları iyi bilmek ve bu konuları hayata doğru tatbik etmekten geçmektedir.

Gençlerin bunu yapabilmesi için tüm finans argümanlarının ne ifade ettiğini yakın olarak bilmeleri ve bunları da hayatlarında uygulamaları gelecekleri adına ayrı bir anlam ifade etmektedir.

Finansal okuryazarlık anlamında en basitinden en karmaşık olanına kadar finans terimlerinin ifade ettikleri anlamları iyi bir şekilde kavramış olmaları bu konuda atılacak ilk adım olarak görülebilir.

Sonraki adımlarda her bir terimin günlük hayatta nasıl kullanıldığı örnekleriyle birlikte kavranılmalıdır.

Şayet örneklemelerden uzak bir kavramsal kavrama uygulama alanlarına uzaklıktan ötürü doğru bir sonuca götürmez gençleri. Böyle olunca da kavramların nerelerde nasıl kullanılacağı konusunda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmak mümkün gözükmektedir.

Her genç yarın aile kuracak birer aday olduğu için ev bütçesinin nasıl oluşturulacağını finansal okuryazarlık ile çok daha rahat bir şekilde öğrenmiş olacaktır.

Harcamanın ne olduğunu, gelir gider dengesini nasıl oluşturması gerektiğini, borçlanmayı hangi kalemler üzerine ve hangi oranlarda yapacağını, gelirini hangi yöntemler ile artırabileceğini, ileriye yönelik nasıl bir borçlanma içerisine girebileceğini veya giremeyeceğini, hangi konularda tasarruf edebileceğini, yapacağı tasarrufun hangi boyutlarda olması gerekliliği vb. konuların tamamıyla ilgili bilgi birikiminde finansal okuryazarlığı iyi olan gençlerin ön planda olacağı bilinmelidir.

Finansal bilgi ve becerileri tam anlamıyla harmanlamanın yanında kendine güven konusunda da problem yaşamayan gençlerin hayatta başarılı olmamaları için hiçbir sebep yoktur.

Bilgiyi beceriyle buluşturan gençler her zaman başarı çıtasında bir üst kademede olmayı hak edeceklerini en iyi şekilde anlamalıdırlar.