Libya’da paralı Rus askerlerinin varlığını fırsat bilerek Sirte’yi “kırmızı çizgi” ilan eden ve Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UM) güçlerini tehdit eden Abdülfettah es-Sisi yeni bir sanal zafer peşinde.

Rusya ve Mısır geçen yıl Aralık ayında Akdeniz’de “Dostluk Köprüsü 2019” adıyla ortak tatbikat gerçekleştirmişti.

İki ülkenin bu yıl Karadeniz’de yapılacağı ilan edilen “Dostluk Köprüsü 2020” tatbikatını tam olarak hangi tarihlerde gerçekleştirecekleri henüz açıklanmadı.

Fakat hazırlıklarına başlandığı duyurulan deniz tatbikatının geçen yılki gibi yine yılsonuna doğru yapılacağı tahmin ediliyor.

Abdülfettah es-Sisi’nin yandaşları tatbikatının ilanından bu yana oldukça heyecanlılar.

Mısır donanmasının Karadeniz’de yapılacak tatbikata katılmasının “Türkiye’ye mesaj” olduğunu söylüyorlar.

Rusya’yla yapılacak tatbikata katılacak savaş gemilerinin Karadeniz’e ulaşmaları için gidebilecekleri tek bir yol var.

Mecburen Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’ndan geçecekler.

Darbeci Mısır rejimi ve müttefikleri bu geçişi büyük bir şova dönüştürme peşinde.

“Türkiye’nin içinden geçeceğiz” diyorlar.

İlk kez Karadeniz’e açılacak Mısır donanmasına ait savaş gemileri boğazlardan geçerken Aralık 2015’tekine benzer bir provokasyon yaşanabilir.

Hatırlarsanız Rus savaş gemisi Caesar Kunikov’un İstanbul Boğazı’ndan geçişi sırasında gemideki bir asker karaya doğru doğrulttuğu ve atış pozisyonunda tuttuğu füzeyle görüntü vermişti.

Türkiye’nin tepki gösterdiği o provokasyonun bir benzerini Abdulfettah es-Sisi’nin askerleri de yapmaya kalkışabilir.

Mısır’a ait savaş gemilerinin Çanakkale Boğazı’ndan ve özellikle de İstanbul Boğazı’ndan geçişinin darbe yanlısı Mısır medyası ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerin trolleri tarafından şova dönüştürüleceği kesin.

Abdülfettah es-Sisi yanlıları, tatbikatın Türkiye’ye “Sen Libya’ya karışırsan biz de senin burnunun dibine geliriz” mesajı verdiğini iddia ediyor.

Fakat tıpkı BAE’nin Girit’e savaş uçaklarını göndererek Yunanistan’la ortak tatbikat yapması gibi Mısır’ın Karadeniz’de yapacağı tatbikat da darbe yanlılarına yönelik ucuz bir şovdan ibaret.

Tatbikat ile gerçek savaşın birbirinden farklı şeyler olduğunu bilmeyenler Abdülfettah es-Sisi’nin büyük bir fetih gerçekleştirdiğini sanacak.

Bilenler ise tatbikatla verileceği öne sürülen mesajın gerçeklikten uzak olduğunun farkında.

Ne yani, Karadeniz’de bir savaş olsa Türkiye Mısır’a ait savaş gemilerinin boğazlardan geçişine izin mi verecek?

Böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını aklı başında herkes bilir.

Rusya ve Mısır’ın Karadeniz’de yapacağı “Dostluk Köprüsü 2019” tatbikatı asıl mesajı “Amerika’ya ve Avrupa’ya karşı Rusya’yla ittifak yapalım” hayaline kapılanlara veriyor.

S-400 satın aldık diye Rusya’yla “yakın dost” olduk zannedenler Putin’in yerine göre PYD/PKK’yı ve yerine göre de Mısır’ı ve Türkiye’yle sorun yaşayan diğer ülkeleri karşımıza çıkararak şantaj yaptığını, Libya’da sıkışınca İdlib’i vurduğunu, Türkiye’yi Azerbaycan’dan ve Karabağ için kurulacak çözüm masasından uzak tutmak istediğini, Mısır donanmasını Karadeniz’e çağırarak Ankara’ya mesaj vermeye çalıştığını umarım artık görürler.