Dipsiz göl, Gümüşhane’de merkez Dumanlı köyü sınırları içinde yer alan Taşköprü yaylasında 12 bin yıldır varlığını koruyan, kaynağı, akarı olmayan ve doğallığı ile büyüleyici bir güzelliğe sahipti.

Bir doğa harikasıydı

Fakat şimdi yok.

Bir-iki hafta önce define avcıları, devletin ilgili makamlarının maalesef izni ile Gümüşhane’yi dış dünyaya tanıtan 12 bin yıllık bu doğa harikasını herkesin gözleri önünde mahvederek ortadan kaldırdılar.

Basında ilkönce haberi okuyunca bunun mümkün olamayacağını düşündük fakat sonraki gelişmelerden köylülerin tepkisine rağmen, devletin ilgili kurumlarından alınan izin ile Dipsiz Göl’ün altının üstüne getirildiğini öğrenmiş olduk. Yani yanıldık.

Üzüldük fakat yapılacak bir şey yoktu. Tek tesellimiz benzer durumlar için devletin teyakkuza geçmesi oldu.

Bakan Kurum, ortaya çıkan manzarayı “çevre felaketi olarak” tanımladı ve Dipsiz Göl’ün başına gelenlerden sonra bu tip faaliyetler için ÇED ve üniversite raporunun zorunlu olduğunu duyurdu.

Tesellimiz, Dipsiz Göl’ün eski haline gelmesi için devletin dört maddelik bir eylem planı hazırlaması ve bunu harekete geçirmesi oldu.

Göl, 12 bin yıldır özelliğini devam ettiren eski haline gelir mi, bunu zaman içinde göreceğiz.

Fakat doğal yapısı bozulduktan sonra bunun mümkün olmadığını şimdiden söylemek mümkündür.

Define Avcıları, dünyanın her yerinde var fakat Türkiye’de son dönemlerde çok da yaygınlaşmış durumda. Yalan-yanlış bilgiler, efsane ve masallardan üretilen hayaller ile tarihi yapıtlar, mezarlıklar, hanlar, hamamlar ve bu tarz doğal güzelliğe sahip olan yerler maalesef harap edilmektedir.

Dipsiz Göl ile ilgili efsaneye göre, Roma İmparatorluğu’nun dört büyük lejyonundan 15. Ağollinarus Lejyonunun hazinesi güya bu gölün dibinde bulunuyormuş.

Tamamen hayal ürünü ve efsaneden ibaret bir şey.

Define avcıları buna devletin ilgili birimlerini inandırmış olacaklar ki resmi izin almakta hiç zorlanmamışlar.

Bu aşamadan sonra söylenecekler gölü eski haline getirmeyecektir.

Fakat bir musibet bin nasihatten iyidir.

Bu olay, bu tarz yerler ile ilgili yetkilere sahip birimlerde görev alacak olan personele tarih, kültür, sanat ve çevre hakkında büyük donanım katacak bilgilendirmelerin, hizmet içi eğitimler ile mütemadiyen verilmek zorunda olduğunu göstermiştir.

Türkiye tarih, kültür ve muhteşem doğal güzellikler cennetidir.

Kültür Bakanlığı tüm ülkeyi baştan başa tarayarak bu anlamda bir envanter çıkarmalı ve bu envanterde kayıtlı olan alanlar üzerinde kurumların ve kişilerin tasarruf etme yetkilerine sınırlamalar getirmelidir.

Eline kazmayı alıp, eş-dost ve ahbap ilişkileri ile elde edilen izinler ile tarihi/kültürel yerleri mahveden define avcıları dizginlenmelidir.

Dipsiz Göl artık geri gelmeyecektir; sadece fotoğraflarda ve hafızalarda kalacaktır fakat daha farklı yerlerin harabının önüne bu musibetten sonra alınacak olan tedbirlerle geçilebilir.

Gümüşhane, baştanbaşa doğal güzelliklere, zengin tarihe ve kültürel değerlere sahip olan bir ilimizdir. Kürtün’den Kelkit’e kadar adım başı, doğa harikası yerler ve tarihi mekânlar önünüze serilmektedir.

Bu müessif olayın, mevcut değerlerin daha ihtimamlı korunmasına vesile olacağını ümit ediyoruz.