Türkiye’nin son yıllardaki makûs talihi bu sanırım; muhalefetsizlik.

Kendilerini muhalefet ya da ana muhalefet olarak adlandıran partiler yerli ve milli duruştan arındırılmış bir durumda. Öyle ki toplum yeni kurulması gündemde olan partilere bir bakayım diyor onlarda vermiş oldukları demeçlerle birlikte diğer muhalefet partilerinden aşağı kalır yanları yok.

Ve partilerde hal böyle iken bu partilerin tabanları ne âlemde?

ÖSO, CHP’den daha yerli ve milli dedim kızdılar. Ama öyle… CHP’nin söylemi ve duruşu 2010’dan bu yana çeşitli güçlerce dizayn edildi. Ulusalcı damar parti yönetiminden önemli ölçüde ayıklandı, etkinsizleştirildi. Bunun yerine mezhebi bir yapılanma CHP içinde yer aldı. CHP’nin parti olarak dizayn edilmesi zerre kadar umurumda değil. Asıl takıldığım mesele; CHP tabanının anti-Erdoğan temelinde dönüştürülmesi. Erdoğan karşıtlığı CHP’nin çekirdek seçmeninde milli ve yerli meselelerin, dini hassasiyetlerin önüne geçti. CHP tabanı millisizleştirildi, yerlisizleştirildi, hassasiyetsizleştirildi. Milli meseleler söz konusu olduğunda geçmişteki CHP tabanı içi boş bir Atatürkçülük ve rakı bardağı paylaşarak muhalefet eden insanlar topluluğuna dönüştü.

Sonrasında; İyi Parti’ye İP dedim ona da kızdılar. İP dememizin de bir nedeni vardı elbet. Çünkü partinin Genel Başkanı Akşener’de kısaltma olarak İP’i kullanmakta. İnanmazsanız Twitter’daki FETÖ kaçağı Emre Uslu ile menşınlaşmalarına bakın. Kendi partisi için senide İP’li yapacaklar ifadesini kullanmakta. Meselemiz aslında bu değildi. Mesele bu muhalefet partisinin de milli ve yerli olmayışıdır. Gökten bomba yağdıran bir terör örgütü mensubuyla gayet samimi olarak Twitter’da konuşan bir genel başkanın partisi nasıl milli ve yerli olabilir ki? Lakin bu muhalefet partisinin tabanı CHP’nin aksine az da olsa söylem olarak millilik ve yerlilik emareleri göstermekte. Öyle zannediyorum ki onlarda MHP’den kopanlar olsa gerek.

Son olarak ise Ali Babacan’ın kuracağı partinin sanki Türkiye’nin milli ve yerli çıkarlarına hizmet etmekten ziyade çeşitli kurumların organizasyonu etrafında kümelenmiş bir çıkar partisiymiş gibi durması meselesi var. Çünkü Babacan’ın çıkartıldığı TV programına bakarsanız göreceksiniz yerlilik ve millilikten uzak söylemleri ve geleceğe dönük hiçbir projesinin olmayışı FETÖ/PKK diyemeyişi vs. vs. Biz bu filmi yerel seçimlerde İmamoğlu ile birlikte izledik. Tekrarına gerek yok.

Aslına bakılırsa ismi zikredilen tüm muhalefet partilerinin tek bir gayesi var; “Erdoğan’ı indirmek ve Türkiye’yi kaosa sürüklemek”. Yerlilikmiş, millilikmiş, halkın çıkarları için proje üretmekmiş, Türkiye’nin yarınlarını düşünmekmiş gibi gayelerinin olmadığı ve tüm söylemlerinin angaryayı öte geçemeyişi hep bu sebepten. Bu sebeple biz ne yapacağız; yerli ve milli olana, Türkiye’yi bir adım daha öne taşıyana desteğimizi sürdüreceğiz.