Genel olarak dünyada, özellikle Amerika’da çılgınlık derecesinde ve ülkemizde de ciddi derecede yayılan enerji içeceklerinin tarihi aslında 1960’lı yıllardan başlıyor.   

O yıllarda Japonya’da bir ilaç firması tarafından üretilen bir içecek, tıbbi amaçla vücudu kuvvetlendirmek amacıyla piyasaya çıkarılmıştı. Muhtevasında vitamin karışımı, B vitaminleri ve taurin bulunuyordu.

Daha sonra 1987 yılında Avusturya’da keşfedilen ilk enerji içeceği, marketlerde satılan bir içecek çeşidi olarak piyasaya sürüldü. Ancak bunun muhtevasına ilave olarak kafein ve yüksek oranda şeker eklenmişti. Bunu takip eden yıllarda 1997’de Amerika’da ilk enerji içeceği, marketlerdeki yerini aldı. Amerika’daki bu ilk üründen sonra 2000’li yılların başlarında art arda yeni marka ve isimlerle yeni enerji içecekleri piyasaya sürülmeye başladı. Bu hızlı çıkışların bir sonucu olarak 2005 ve 2006 yıllarında Amerika’da enerji içecekleri satışı % 61’e varan hızlı bir artış gösterdi. Ve özellikle piyasaya ilk çıkan marka, bu hızlı ve aşırı artan satışlardan iki milyon dolarlık satış geliri elde etti.  Farklı açılımlar arayan firmalar, enerji içeceği pazarına farklı bir ürün olarak alkol içeren enerji içeceklerini de sundular. Toplumda farklı yaş gruplarında yoğun olarak tüketilen bu enerji içeceklerinin içerdiği maddelerin vücuda verdiği zararlar sebebiyle, 2008’den itibaren enerji içeceği kullanımına bağlı ölüm vakaları görülmeye başladı. Artan vakalar sebebiyle 2013 yılında Washington ve dört  diğer eyalette enerji içeceğinin 18 yaş altındakilere satışının yasaklanması için yasa çıkarıldı.

Ülkemizde de nihayet yeni yapılan bir düzenlemeyle, enerji içeceklerinin spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde reklamı yapılmayacak ve piyasaya arz edilmeyecek. Ayrıca 18 yaş altındakilere enerji içeceği satışı yapılmayacak. Bunlar elbette olumlu gelişmeler ancak, içerdiği yüksek oranda kafein, aşırı şeker ve diğer uyarıcı maddeler ile bunların vücuttaki olumsuz etkilerini hesaba kattığımızda, satışı ülkemizde ciddi artış gösteren bu enerji içeceklerinin toplum sağlığına verdiği büyük zararları anlamak mümkün olacaktır. Gelecek yazımızda enerji içeceklerinin vücuda verdiği zararları detaylarıyla ele alacağız…

Yazarın web adresi: www.emineakin.com