ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Suriye operasyonuyla ilgili sosyal medya hesabından “Türkiye ile Kürtler 200 yıldır savaşıyor” ifadesi kullandı.

Başkan Tramp’a birileri yanlış bilgi verdi. Türkiye’nin Kürtlerle bir derdi olamaz. Türklerle Kürtler bin yıldır beraber barış içinde yaşamaktalar. Ancak Kürtleri de kullanmaktan çekinmeyen bazı güçlerin maşası terör örgütü PKK ile mücadelemiz tabi ki var.

Esasen Amerika’da PKK’yı terör örgütü ilan etti. Bunu çok da iyi biliyorlar. YPG’de PKK’nın uzantısı olduğu gerçeğini inkar etmiyorlar. Bence bunu artık ABD yönetimine değil, Amerikalılara da bir şekilde anlatmak gerek. Terörle mücadele kararlılığımızın yanında dünyaya haklılığımızı da anlatacak çalışmalar yapmalıyız. Bu yönde gazetecilerimiz, STK’larımız ve düşünürlerimize de çok iş düşüyor. Devletin de bu yöndeki çalışmaları desteklemesi gereklidir.

ABD Türkiye için her zaman önemli bir ticaret ve stratejik ortağıdır. ABD ve Türkiye ikili ticaret hacmini 75 milyar dolara çıkarma çalışmaları var.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan birkaç ay önce Amerika’da şu açıklamayı yapmıştı: “Hepinizin de bildiği üzere ticaret hacmimiz 20,7 milyar dolar, hedefimiz bunu 75 milyar dolara çıkmak. Dolayısıyla her sektöre ve ürüne odaklanacağız.”

Diğer yandan ABD ile Türkiye arasında temeli sağlam olan stratejik ortaklık söz konusu. İncirlik Üssü ile Amerika Ortadoğu’da ciddi güç kazandı. Evet, ABD aldığı birçok kararlarla Türkiye’yi de zor durumda bıraktı. ABD içindeki bazı grupların terör örgütlerine verdikleri destek de kabul edilebilir değil.

Ama Türkiye’nin sınırında oluşan terör unsurlarının temizlenmesi kararlılığı karşısında da Suriye’de bulunan askerlerini çekti. Bu durum bile Türkiye ile stratejik ortaklığın bitirilemeyeceğinin kanıtıdır.

Ticari anlamda da yakın zamanda Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın ABD’de önemli temaslar yürüttüğü gerçeği var. Dolayısı ile Türkiye ile ABD sorunları masada çözebilecek durumda olduğu gerçeği ortada.

Bence ABD ile Türkiye’nin neredeyse savaşacak duruma geldiği yorumları yanlış. Bu yorumlar iki ülkeye de fayda vermez. Daha sağlıklı ve katkı sunacak yorumlar bence ülkemize daha iyi hizmet eder.

Türkiye’nin tek derdi terör örgütlerinin temizlenmesidir. Ortadoğu’da barış ve huzurun gelmesidir. Akan kanların durmasıdır. Bağrına bastığı 5 milyon Suriyelinin yuvalarına dönmesi çabasıdır. Bunu dünyaya daha iyi anlatmalıyız. Sadece devletimiz değil, hepimiz.

Selam ve dua ile…