Eğitim öğretim dönemlerinin en zor günlerinden biri de öğrencilerin üniversite tercih dönemidir. Bu dönemde anneler, babalar ve öğrenciler ağır stres altında araştırmalar yaparlar.

Başta sınava katılan tüm öğrencilere geçmiş olsun. Kimi öğrencinin beklediği gibi geldi sonuçlar, kiminin beklediğinden düşük geldi. Kimi hayalleri için gün sayıyor, kimi hayallerinden vazgeçip başka yerlere yöneliyor. Her ne olursa olsun, tüm öğrencilerin hakkında hayırlısı olsun.

Tercih döneminde nelere dikkat etmek gerekir?

Her şeyden önce hissettiğiniz tüm duyguları bir kenara bırakıp mantıklı ve doğru kararlar almalısınız. Bu süreçte bu kararı tek başınıza almanız çok zor olacaktır. Muhakkak sağlıklı yönlendirebileceğini düşündüğünüz kişilere yapacağınız seçimler doğrultusunda danışıp ayrıntılı bilgi alınız.Üniversite, herhangi bir bölüm okuyayım diye tercih edilmez. Ne olursa olsun seçeceğiniz mesleği kafanızda iyi belirlemeniz gerekiyor. Aksi takdirde bir zaman sonra bölümden sıkılıp farklı tercihlere yönelmeniz içten bile değildir.

Hangi üniversiteyi seçeceğinizi, hangisinin daha mantıklı olacağına karar veriniz. “Şehir dışında devlet mi, şehir içinde özel mi” gibi seçenekleri kafanızda netleştiriniz.Tercih edeceğiniz üniversitenin bulunduğu il, ilçe oturduğunuz adrese yakınlığı, öğrenim koşulları, yurt ve burs olanakları, sosyal etkinlikleri, organizasyonları, diploma geçerliliği ve mezuniyet sonrası istihdam oranları, akademik kadrosu gibi başlıklar, tercih listelerini oluşturmada dikkate almanız gereken en önemli kriterlerdir.Özel üniversiteleri dolaştığınızda sizlere sunduğu şartları iyi değerlendiriniz. Onların bu işin eğitimle birlikte ticaretinde de olduklarını unutmadan vadedilenleri ayrıntılı şekilde sorgulayarak sizi kandırmalarına izin vermeyin.“Ben özele yerleşeyim, oradan devlete geçiş yaparım.” gibi ya da “Bölümde ÇAP yapıp iki diplomayla mezun olmak istiyorum.” gibi durumların fazlasıyla zor olduğunu unutmayıp çok üstün bir performans sergilenmesi gerektiğini biliniz. Bu noktada gece gündüz çalışabilecek potansiyeliniz yoksa kendinizi kandırmanızın gereksiz olacağını unutmayınız.Hayatınızın geri kalanını üniversiteden sonra sahip olacağınız meslek ile beraber geçireceksiniz. Bu nedenle çok dikkatli ve düzgün kararlar verip tercih döneminde üniversite tanıtımlarından en verimli şekilde faydalanmalısınız.Son olarak da; tekrar hazırlanmayı düşünüyorsanız eğer, ikinci denemenizde şansınızın artma ihtimalinin düşük olduğunu ve psikolojik anlamda daha yorgun ve sıkıntılı hissedeceğinizi unutmayınız. Kendinizden beklentileriniz, ailenizin sizden beklentileri, çevresel baskılar sizin performansınızı çok daha fazlasıyla sarsabilir, motivasyonunuzu olumsuz anlamda etkileyebilir. Eğer sıralamanız iyi ve istediğiniz bölüm tutuyorsa ikinci sefer hazırlanmaktansa alternatifleri düşünmek daha sağlıklı olabilecektir. İstediğiniz bölüm tutmuyorsa ve alternatif bölümde de kendinizi iyi hissedebileceğinizi düşünüyorsanız yine tekrar hazırlanmamanızı tavsiye ederim.

Ne seçim yaparsanız yapın, hakkınızda hayırlısı olsun. Güzel şekilde okuyup ülkemize iyi şeyler katın inşallah. Ülkemizin sizlere çok ihtiyacı var. Yılmadan çalışmaya/gelişmeye devam!