Gazali olmak, insanda bazı fikir ve duyguları harekete geçirir.

O öyle bir âlim ki, okudukça insanı hüzünlendiren, duygulandıran insanlara bir hayatın nasıl muhteşem yaşanacağını öğreten, bir talip nasıl olmalı, kendisinde ne tür hedefler olmalı, hangi güzergahta yürümeli, bir hoca nasıl olmalı, bir hoca talebelerine nasıl davranmalı, hedefleri ve güzergahları ne olmalı ve neticesinde tasavvufi bir hâleti rûhiyeye insan nasıl varmalı?

Bize şayet sorulsa Gazali kimdir? Evet. Verecek cevap kesinlikle çok az çıkar. Gazali “Makasıd-ı Felasefe”yi nasıl bir haleti ruhiye ile yazdı, “İhya-ı Ulumiddin” neden yazıldı?

İşte bunların bir sebebi vardı. Gazali’nin hayatının her anı bir hedef teşkil etmekteydi. Kendi alemine çekildiğinde neler düşünürdü? O öyle bir âlimdi ki onu gören islama heveslenir, dinledikçe gönlü dolardı. O öyle bir âlimdi ki onu gören ilmi severdi. Kendisine çizdiği hedefler neticesinde âlimlerin sözü onun sözünün önüne geçemezdi. O öyle bir âlimdi ki bu sebeple “Huccetü’l-İslam” vasfı ona verilmişti. O Nizamülmülk ile bir medeniyetin inşasına neferler yetiştirirdi.

Gerçekten bu söylenenleri yapmakla bir Gazali olmak. İnsanı bir ilim yolculuğuna çıkartır. İnsanoğluna ağır gelecek bir yük, lakin çok lezzetli;

Üstadım Yusuf KAPLAN her zaman İmam Gazali, İbni Sina ve Farabi olmaktan bahseder. Bu öncü şahsiyetlerin hayatları ile bir öncü nesil inşa edilir. Bu ise başta Allah Teala’nın ihsanı ve onların yaşadıkları haleti ruhiyeyi taşıyarak ve yaşayarak zuhur eder.

İşte bu soruların tamamını sizlere hissettirecek bir kitabı Mürsel GÜNDOĞDU Hocamızın iki ciltlik “Bir Gazali Romanı” 1. Cilt “Akıl Kalbi Ararken” ve 2. Cilti “Kalbin Şehrinde” adı ile kaleme alınmış. İnsana adeta o anları anımsatan ve insanın gönlüne işleyen bu kitap insana bir dert katmaktadır. Ayrıca Medrese Sevdalısı bir vezir olan “Nizamülmülk”ü kaleme alarak o zamanın Devlet Adamının nasıl bir haleti ruhiyesinin olduğunuda insanlara aktarmış. Kesinlikle Gazali olmak isteyen öncü nesle ve siyasette öncü olmak isteyen genç kuşaklara bu üç eseri tavsiye ederim.

Gazali olmak ümidi ile…