Sanatın gerçekliğini unutmadan dijitali takip etmek

Evde kalışımıza yasal bir çerçeve de çizildiğine göre bizim evde kendimize hangi ruhsal çerçeveler çizdiğimize bakmamız gerekiyor.

Bazı kurumların, kütüphanelerin e- kitapları ve e-dergileri ücretsiz olarak sunduğunu görüyoruz. Sanatçılar ev konserleri yapmaya devam ediyor. Bazı filmler dijital platformlarda izleniyor. Bazı oyunların ve konserlerin çekimleri YouTube kanallarına ekleniyor. Kültür sanatın birçok enstrümanının sosyal medya ve internet siteleri yoluyla bizlere sunulduğunu görmek sevindirici.

Kültür Turizm Bakanlığı ve birçok kültür sanat kuruluşunun bizlere dijital ortamda sunmuş oldukları hizmetler çok mühim. Fakat bir süre evde kalacağımızı düşünürsek bize sunulan dijital hizmetin nasıl sunulduğunun da artık çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kültür Turizm Bakanlığı’nın YouTube kanalına birçok konser ve tiyatro oyunu aynı gün eklendi. Ya da bazı kuruluşlar arşivlerini hemen açtılar. Bakınız, hepimiz güzeliz ama can havliyle kültür sanat hizmeti verilmez! Hangi gün hangi tiyatro oyununun verileceği, hangi konser kaydının ekleneceği salonlarda yapmış olduğumuz kültür sanat etkinlikleri kadar planlı yapılmalı.

Buraya da bir şerh düşmeden geçemeyeceğim. Ekrandan dinlediğim konserlerle konser salonlarında dinlediklerim arasında mukayese bile yapamam. Konser salonunda almış olduğunuz seslerin armonisi sizi bu dünyadan alır başka diyarlara keyifli bir seyahate çıkarır. Tiyatro sahnelerinde izlemiş olduğumuz oyunları dijital ekranlarda izlemek bana ilk önce mutluluk verse de hemen o mutluluk rüyasından uyandım.

Evde kaldığımız bu günlerde Necip Fazıl Kısakürek’in kaleme aldığı Reis Bey adlı tiyatro oyununu izlemek, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın çaldığı eserleri dinlemek çok özel. Fakat bu özel durum sadece bu anlarda kalmalı. Tiyatro oyunlarının en önemli tarafı oyuncunun nefesini hissederek onun eşsiz tiradının salonda yankılanmasına şahit olmamızdır. Bu şahitlikler kültür sanatın yapıldığı özel anlara ait olup dijital versiyonları onların gölgeleridir. Bu gölgeler bizleri serinletse de asıl eserler doyum hissini verecektir. Bunu unutmadan dijitali takip etmek çok önemli diye düşünüyorum.

Oku, izle ve dinle – 4

Sağ Yanımda Aşk

Yanımızdaki eşlerimizi ne kadar görüyoruz? Şu an daha çok görüyor gibiyiz ama gerçekten birbirimizi görebiliyor muyuz? Bu günlerde sevdiğimiz kadının ya da adamın bize nasıl değer kattığını anlama gayretinde olalım. Yazar Gülcan Tezcan’ın Erdem yayınlarından çıkan Sağ Yanımda Aşk kitabı Halit Refiğ – Gülper Refiğ’den Mehmet Akif – İsmet aşkına kadar birçok sanatçının hayatına başka açılardan bakma fırsatı sunuyor.

Buğday

İnsanı yaşatacak tane hangisidir? Bu sorunun peşinden giden Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği Buğday filmini izlemeye ve oradaki distopyaya ne kadar hızlı sürüklendiğimizi görmeye ihtiyacımız var. Hakikat sinemasının ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden olan Kaplanoğlu’nun Buğday’ını inanç ve insan ikileminde derin tasavvurlarla izlemeli.

Çeçen Kızı

Türk musikisine yeni bir üslup getiren Tanburi Cemil Bey’in Çeçen Kızı adlı şarkısı pek meşhurdur. Tek başına halka açık konser veren ilk Türk musikisi sanatkarı olarak da tarihe adını yazdıran Tanburi Cemil Bey’i hem rahmetle analım hem de evlerimizde Çeçen Kızı çalsın, güzel müzik dolsun hanelere…