Geçtiğimiz hafta sonu internet sitelerinde yayınlanan, sosyal medyada da hızla dolaşıma giren “Türk devletleri, Turan Kupası’nda yer alacak” başlıklı haber, şahsımı oldukça heyecanlandırdı. Zira üç hafta önce kaleme aldığım “Türk Birliği için atılım zamanı” adlı makalemde, Türk Konseyi çalışmalarının yüce bir hedefe bağlanması ve bu ülkünün “Türk Birliği” olması gerektiğini yazmıştım. Çok geniş bir coğrafyayı kapsayan bu birliğin alt yapısının elbette sıradan bir şekilde kurulamayacağını belirttikten sonra çok sayıda alanda ortak çalışmalar yürütülmesi gerektiğini de eklemiştim. Yapılması gerektiğini düşündüğüm ortak çalışmalar arasında “ortak lig” konusu da vardı. Yukarıda bahsettiğim kanımı kıpırdatan haberin detayını da bu heyecanla okudum. İlgili haberde “Turan Kupası” organizasyonuyla ilgili detaylara yer verilirken, Türkiye Futbol Federasyonu Dış İlişkiler İcra Kurulu Üyesi Gürkan Teoman’ın “Bu turnuva sayesinde Türk devletlerindeki takımların varlığını ve bilinirliğini arttırmayı hedefliyoruz. Turnuva; futbol takımlarımızın gelişimine katkıda bulunacak” şeklindeki açıklamasıyla konuya“resmi” bir boyut katılmıştı.

*****

Tabii mesleğimiz gazetecilik olunca bize de konuyu irdelemek düştü. Kimi arayıp bilgi alabileceğimi düşünürken aklıma gelen ilk isim olan Prof. Dr. Kürşad Zorlu oldu. Kürşad Hoca; Türk Konseyi üyesi devletlerin yöneticileriyle güzel ilişkileri olan bir isim. Böyle bir turnuva düzenlenecekse; Türk Konseyi burada etkin rol üstlenmek zorunda. Buradan yola çıkarak Sayın Zorlu’nun bilgisine başvurmam isabetli bir karar oldu. Haberi gördüğünde mutlu olduğunu belirten Kürşad Hoca, detaylı bilgi için TFF’yi aradığını söyledi. Yetkili ağızdan aldığı bilgiyi aktaran Zorlu, TFF’nin şu an için böyle bir çalışma içerisinde olmadığını dile getirdi. Konunun Gürkan Teoman’la birlikte akademisyen bir grup tarafından çalışıldığını ve kamuoyuna yansıyanın “kişisel bir beyan” olduğunu söyleyen Kürşad Hoca, Türk Konseyi’nin de önünde “hâlihazırda” böyle bir proje olmadığını belirtti. Her şeye rağmen ilgili haberin Türk toplumunca bu kadar ilgi görmesinin çok memnuniyet verici olduğunu söyleyen Zorlu, Turan Kupası’nın yakın hedefte uygulanabilirliğinin düşük olmasına karşın, toplumların kaynaşması açısından gelecek için yerinde bir fikir olduğunu belirtti.

*****

Gürkan Teoman’ın daha sonra bir radyo yayınındaki beyanları konunun şu an için resmi bir boyutunun olmadığına dair yukarıda yazılanları doğruluyor. Özet geçecek olursak; “şuan için” bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığı, TFF ve Türk Konseyi’nde “resmi” bir çalışma yok. Bu organizasyonun yapılmasını kendilerine “dava” edinen bir grup, konuyu tüm boyutlarıyla masaya yatırıp üzerine çalışma yürütüyor. Bağımsız Türk devletlerinin yanı sıra özerk yapıdaki Türk cumhuriyetleri ve elbette Tractor Sazi’ den ötürü İran da hedef olarak seçilmiş durumda. Bana kalırsa; “yakın gelecekte” Türk Konseyi’ne üye ülkelerin takımları arasında hazırlık turnuvaları düzenlenebilir. Buna resmi bir engel yok ve sonuçta bir yerden başlamak lazım. Kalın sağlıcakla..