Çocuk tacizcilerinin, tecavüzcülerinin serbest kalacağına dair bir yalan düştü internete ve çığ gibi yayıldı. Yalan çabuk yayılıyor zaten, doğrusunu yalanı ortaya atan kaynak bile söylese, yalana gösterilen rağbet doğruya gösterilmiyor.

Mustafa Kemal döneminde çıkmış kanun var. O günden beri de 18 yaşından büyükler kendi isteğiyle, 16 yaşından sonra da anne baba izni ve özel durumlarda evlenme izni veriliyor.

Adam evlenmiş, misal 20 yaşındayken. Karısı evlendiğinde 16 yaşında. Resmi nikâh yapmışlar, ellerinde evlilik cüzdanı var. Çocukları olmuş. Aradan on sene falan geçmiş. Bir gün polisler evlerine gelmiş. Sen bu kadına tecavüz etmişsin, rızası yokken demişler. Çocuklarını da tecavüze delil olarak göstermişler. Adamı tecavüzcü sıfatıyla hapse atmışlar. Bu tarz evlilikler genelde kırsal yerlerde oluyor, kadınlar ev hanımı oluyor. Kadın da çocuklarla ortada kalmış. Burada zulüm başlıyor işte. Helaliyle kurulan bir yuvada erkek hapse giriyor, kadın beş parasız kalıyor, çocuklar da babasız.

Şimdi biz çıkıp desek ki “15-16 yaşında lise çağında bir kızın sevgilisi mi olu?”, ortalığı yıkar bir kesim. “Size ne, onlar özgür, ana babası karışmıyor siz nasıl karışırsınız” falan der. İşte bunu diyen kesimle, erken yaşta evlilikten dolayı hapse girenlerin serbest kalmasına karşı çıkan kesim aynı.

Tabii erken evlilik diyorum ama ülkede böyle isimlendirildiği için mecburen diyorum. Yoksa kime göre erken, olgunluk yaşını kim belirliyor? Senin çocuğun baba parası yiyip, bir ekmek almaya bile gönderdiğinde bağırıp çağırmaya başlayıp, hiçbir işte çalışmadan kafelerde dolaşarak büyüyor ya hani. İşte bazı yerlerde çocuklar küçük yaştan itibaren anne, babası ne yapıyorsa onu yapıyor. Senin öyle büyüyen çocuğunla, 6 yaşından beri dağda çobanlık yapan çocuk aynı yaşta mı olgunlaşıyor? Böyle olduğunu mu zannediyorsun?

Evlilik bir kültürdür aynı zamanda. Muhafazakâr kesim çocuğunu erken evlendirir. Sorumluluk sahibi olsun, zinadan uzak dursun gibi çeşitli nedenleri varken; çocukluğundan beri zaten her işte çalışmış olması, eve ekmek getirenlerden ve annesi gibi evi çekip çevirenlerden biri olması gibi etkenleri var bu olayın. Adamlar bu kişilere bile gerici diyor. Ne alakası var? Onlar istediği hayatı yaşayabiliyor, eleştirirsen gerici oluyorsun, onların istemediği gibi yaşarsan gerici oluyorsun, sana yaptırım yapıyorlar, karşı çıkarsan gerici oluyorsun. Senelerdir kocası tecavüzcü diye hapiste yatan, çocukları babasız kalan, aç kalan ve senelerdir gözyaşı döken kadınların vebali ne olacak? O kadıncağıza, hapisteki adama gerici deyip işin içinden sıyrılacak mıyız?

Ahir zamanın en diplerindeyiz. Helaliyle, ana baba rızasıyla yuva kuranların bile hapse girdiği, haklarını savunamadığı, haklarını savunduğumuz için tepki aldığımız bir dönemi bile gördük. Allah sonumuzu hayır etsin.