Pandemi, yaklaşık 1 yıldır hayatımızı ele geçirmiş durumda. Yapılan film ve diziler artık dijital platformlar için üretilmeye başlandı. Beyaz perdeden uzak kaldığımız bu süreçte ev rahatlığında sinema keyfi vadeden platformları takip etmeye başladık. TV’deki kirli, uzun ve sıkıcı içeriklerin yerine daha verimli ve kaliteli içerik sunan dijital platformlar şu aralar ne durumda? Hangi platformu niye takip etmeli? Son duruma göz atalım.

Puhu TV: Birkaç yıl önce Fi, Çi dizisinin yayınlanmasıyla reklamlarını artırdı. TV’ye alternatif olarak yola çıkan platform şuan TV dizilerini yayınlıyor. Platformun şüphesiz en önemli başarısı Şahsiyet dizisi oldu. Usta oyuncu Haluk Bilginer dizideki rolüyle Uluslararası Emmy Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi olmuştu. Platforma #SanatEvinde bölümünde yer verdiği işlerden dolayı teşekkür etmek gerek.

Exxen: Türkiye’nin Dijital Platformu sloganıyla yayında olması bize ait işler üreteceği sinyalini veriyor. Tv patronu olan Acun Alıcalı’nın dijital platformlardaki yerini alması iyi bir girişimcilik örneği. Fakat içerikler maalesef “Tv’de gösterecek vakit yok platformda izleyin” tadında. Çok sayıda eğlence programının olması tam bir Ilıcalı imzası. Yerli dizilerin yanına yabancı dizi ve farklı film içerikleri şart. Yılbaşında açıldıktan sonra sisteminde bazı problemler yaşandığı görüldü. Yazılım anlamında biraz çalışmaları gerekiyor.

Blu TV: Aydın Doğan Yalçındağ’ın kurduğu platform, şüphesiz Tv yayıncılığında en tecrübeli Türk Platformu. Tv canlı yayınları ve dizileri kanalı besliyor. Kaliteli yabancı filmler de güzel içerik oluşturmuş. Özellikle platforma özel Türk dizileri ses getiriyor. Saygı, Bozkır, Alef, 7 Yüz ve Masum gibi diziler platforma değer katmış gözüküyor. Platformun bağımsız filmlere, kısa filmlere ve belgesellere verdiği desteği tekdir etmek gerekiyor.

Gain: Tv’lerde izlediğimiz ‘ilginç’ reklam filmiyle tanıdık. Platform da o denli ilginç aslında. Platform; diziler, haber programları, belgeseller, müzik ve spora dönük içerikleriyle yalnızca telefon ve tablette! Öyle ki içerikler çoğunlukla dikey olarak tasarlanmış. Kısa kısa yapılan diziler ve programlar modern zamanlarda en kısa zamanımızı bile değerlendirmemiz üzerine güzel bir çalışma. Keşke içerikleri indirip daha sonra izleme imkanımız olsa. Platformun kısa süre içerisinde ürettiği kaliteli yapımlarla fark yaratacağı kesin.

Netflix: Dijital platformların içerisinde en tecrübeli, olgun, küresel ve kurumsal olanı. Platform 1997 yılında ABD’de video içerik üreticisi olarak kuruluyor. Platforma özel orijinal içerikler ayrı bir kalitede. Birkaç yıl öncesine kadar Türk yapımı dizi yokken şimdilerde artmaya başladı. Avrupa yapımı diziler de platformda önemli bir yer tutuyor. Netflix’in Türk yapımları açısından sorunu seçicilik gibi duruyor. Diziler önceleri daha özenle seçilirken  şimdilerde hayal kırıklıkları oluşmaya başladı.

Not: Platformlar izleyicisine yenilik vaad ederken yer yer kendini tekrarlamaya başladı. Bunun yanında iletişimi çok iyi işlemesi gereken bazı platformlar iletişim özürlü bir strateji içerisinde maalesef.