Çin Vuhan'da 2019 yılı Aralık ayında ortaya çıkan Kovid-19 salgını kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Türkiye'de de ölümcül etkisi süren salgında ilk vakanın görüldüğü bir yıl geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Mart 2020'de ilk vakayı duyurdu. Türkiye'de virüs kaynaklı ilk ölüm de 17 Mart'ta gerçekleşti.

Peki çalışma hayatı geçen 1 yıllık sürede nasıl etkilendi, ne gibi iyileştirmeler yapıldı. Bu haftaki yazımızın konusu koronalı çalışma hayatı nasıl geçti?

Nakdi ücret desteği

Çalışanların ücretsiz izne çıkarıldıkları veya işsiz kaldıkları dönem için Nakdi Ücret Desteği başladı. Ayrıca yine aynı tarihte İşten Çıkarma Yasağı başlamış ve hala devam etmektedir.  Nakdi ücret desteği ile yaklaşık 2,5 milyon işçiye 8,2 milyar ödeme yapılmıştır.

Kısa çalışma ödeneği

İstihdamda yaşanacak sıkıntının önüne geçilmek amacıyla Kısa çalışma ödeneği uygulanmaya başladı. Kısa Çalışma Ödeneği ile yaklaşık 3,7 milyon işçiye 27,6 milyar ödeme yapılmıştır.

Normalleşme desteği

İşçi ve işveren primi tutarında mahsuplaşma olarak Normalleşme Desteği adı altında 3,2 milyon kişiye 3,3 milyon TL destek yapılmıştır.

Sosyal Yardım

Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir yardım Sosyal Yardım seferberliği gerçekleştirildi.  8,5 milyon haneye 1000’er lira olmak üzere toplamda 8,5 milyar yardım yapıldı.

İşsizlik ödeneği

Pandemi döneminde işini kaybeden çalışanlara İşsizlik Ödeneği ödemesi yapılmıştır. İşsizlik ödeneği ile yaklaşık 1 milyon işçiye 5 milyar destek yapılmıştır.

Salgından itibaren yaklaşık 20 milyon işçiye/haneye 58 milyar TL ödeme gerçekleşti.

Tüm destekler yardımlar ve teşvikler uygulanırken denetimi daha sonra gerçekleştirmek üzere öncelikli olarak ödemeler yapıldı. Vatandaşın mağduriyetini gidermek üzere pandemi etkilerini en aza indirmek ve çalışma hayatını yarınlara taşımak adına hummalı çalışmalar yürütüldü.

Belli sektör ve iş kollarındaki mal ve hizmetlerin sunulmasında uygulanan KDV oranları %8'e indirildi.

İşletmelerin ve vatandaşların kredi borcu ötelendi, SGK ödemeleri ötelendi, Kredi Faizlerinde indirimler, Kira Yardımları..

Kaldı ki vatandaşlarımız 1 kuruş ödemeden, otel konforunda hastanelerde tedavi oldu. Ülkeler aşı bulamazken vatandaşımız evinde aşısını oldu.

Ekonomide felaket tellallığı yapan 3-5 kendini bilmez dönüp bir dünyaya baksınlar.

Dünyanın mücadelesini verdiği salgını ancak milletçe bir ve beraber olarak bugünlere geldik.   

Son söz: Millet olarak aşamayacağımız engel yoktur.