Geçen hafta evlat edinme kavramı ve evlat edinmenin şartları üzerinde durmuştuk. Bu yazımızda ise evlat edinmek için başvuru usulü ile evlat edinmenin tüm tarafları açısından doğurduğu, hüküm ve sonuçları ele alınacaktır.

EVLAT EDİNMEK İÇİN NEREYE MÜRACAAT EDİLİR

Bir önceki yazımızda, evlat edinmenin iki yöntemi olduğunu belirtmiştik. Çocuğun, öz ailesinden, evlatlık alınması durumunda, aracısız olarak evlatlık davası açılabilir. Ancak böyle bir durum söz konusu değilse mevzuatımız gereğince evlatlık ilişkisinin kurulması açısından aracılık faaliyeti yürütmeye yetkili olan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, ikamet ettiğiniz yerde bulunan, il müdürlüklerine müracaat edebilirsiniz. İlk müracaatlar e- devlet üzerinden de yapılabilmektedir. İkameti yurt dışında bulunan kişiler ise bulundukları ülkedeki, ülkelerarası evlat edinme birimine müracaat edebilirler.

DAVA NEREDE AÇILIR

Evlatlık ilişkisinin kurulması için evlat edinenin oturduğu yerdeki, eşlerin birlikte evlat edinmesi durumunda ise eşlerden birinin oturduğu yerdeki aile mahkemesinde açılabilir.

MAHKEMECE YAPILACAK ARAŞTIRMA

Evlat edinme kararında, mahkeme tarafından, esaslı sayılan he türlü durum ve koşul araştırıldıktan, evlat edinen ile mümkünse evlat edinilen dinlendikten ve gerekirse uzman görüşü alındıktan sonra karar verilir.

Yapılacak bu araştırmada özellikle;

·         Evlat edinmenin şartlarının oluşup oluşmadığı

·         Evlat edinen ile evlat edinilenin kişiliği ve sağlık durumları

·         Evlat edinen ile evlat edinilenin karşılıklı ilişkileri ve ekonomik durumları

·         Evlat edinenin evlatlığın bakım ve eğitimi konusunda yeterli olup olmadığı

·         Evlat edineni, evlat edinmeye yönelten sebepler

·         Evlat edinenin çocukları varsa, onların evlat edinme ile ilgili tavır ve düşünceleri gibi hususlar göz önünde bulundurulacaktır.

RIZANIN ARANMAMASI KARARI

Önceki yazımızda evlat edinmenin şartları arasında ana ve babanın rızasının şart olduğunu, ancak, kim olduğu veya uzun zamandan beri nerede olduğu bilinmeyen veya ayırt etme gücünden sürekli yoksun olan ve çocuğa karşı gerekli özeni göstermeyen anne babanın rızasının aranmayacağını, belirtmiştik.

Kural olarak rıza beyanı dava sırasında değerlendirilmekte ise de, gelecekte evlat edinilmesi amacı ile kuruma yerleştirilmiş olan çocuğun ana ve babasından birinin rızası eksik olursa, evlat edinenin veya kurumun müracaatı üzerine mahkeme tarafından çocuğun aile yanına yerleştirilmesinden önce de rıza beyanının alınmamasına karar verebilir.

EVLAT EDİNMENİN SONUÇLARI

Ana ve babaya ait olan hak ve yükümlülükler, evlat edinene geçer
Evlatlık, evlat edinen kişilerin mirasçısı olur
Evlatlık küçük ise evlat edinenin soyadını alacaktır. Evlat edinen kişiler, çocuğa yeni bir isim verilmesini isteyebilirler.
Eşler tarafından evlat edinilen küçüğün nüfus cüzdanında ana ve baba hanesine, evlat edinen eşlerin adı yazılır.
·         Evlat edinilenin miras hakları ile aile bağlarının korunması için, naklen geldiği kütük ile bağlantısı korunur.