“Alın yazısı” diye bir deyiş var. Günlük yaşamda sık kullanılan kelimelerden olan “alın yazısı”. Türkçede tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılmaktadır.

TDK'ye göre alın yazısının kelime anlamı: “Yazgı”. Cümle içerisinde kullanımına da: “Belki de gerçekten kaderdi, alın yazısıydı olanlar” örnek olarak verilmektedir.

Peki, alın yazısı ne demek, “alın yazısı” dediğimizde yaygın kanaate göre “kader” kastediliyor. Mesela birinin başına kötü bir olay mı geldi, ‘Alın yazısı böyleymiş’ denir. Peki, bu söz nereden geliyor? Neden ‘baş yazısı, ense yazısı’ değil de, ‘alın yazısı’ denir?

Alak Suresi 15, 16, 17, 18, 19. Ayetler: “Hayır, hayır! Eğer vazgeçmezse, derhal onu alnından (perçeminden), o yalancı, günahkâr alından (perçemden) yakalarız (cehenneme atarız). O, hemen gidip meclisini (kendi taraftarlarını) çağırsın. Biz de zebanileri çağıracağız. Hayır! Ona uyma! Allah'a secde et ve (yalnızca O'na) yaklaş!”.

“Alnından (perçeminden) yakalayacağız” sözü mecazi bir ifade olup, “Onu tutup cehenneme atacağız, yüzünü kara çıkaracağız, alnını damga­layacağız, alçaltacağız” gibi değişik şekillerde açıklanmıştır(bk. Râzî, XXXII, 23).Kendini kendine yeterli gördüğü için azgınlık eden ve Allah’ın kullarının ibadet etmelerine, dinin emirlerini yerine getirmelerine engel olan kişinin, imtihan gereği bir süre veya dünya hayatı boyunca serbest bırakılsa da sonunda bir gün gelip yakasına yapışılacağı, hak ettiği cezayı göreceği bildirilmektedir. Ayette bu cezanın dünyada mı yoksa ahirette mi verileceğine dair bir açıklama yapılmadığına göre her ikisini de kapsadığı düşünülebilir. Nitekim Ebu Cehil ve benzerleri Müslümanlar karşısındaki yenilgileri ve tükenişleriyle bu dünyada cezalarını görmüşlerdir; ayrıca ahirette de cezalandırılacakları birçok ayette haber verilmektedir.(Kur'an Yolu Tefsiri Sayfa: 655)

Beynimizin insanı hayvandan ayıran, dürtülerini kontrol etmesini sağlayan ve yaptığımız davranışların ‘karar’ mekanizması olan bölgesinin adı “prefrontal korteks” dir. Bu bölge kafamızın ön kısmında, alnımıza denk gelen bölgede bulunuyor.

Beynimizin kendi içerisinde bölümleri olduğunu biliyoruz. Prefrontal korteks beynin en geç gelişen bölgelerinden biridir. Beynin insana özgü bir bölümüdür. İnsanları diğer canlılardan ayıran bu alandır.  Beden işlevlerinin düzenlenmesi, ilgili-odaklı iletişim, duyguların düzenlenmesi, tepkilerin ertelenmesi, empati, sezgiler, sosyal beceriler, plan, kontrol, mantık, problem çözme, düşünce, ayrıntılı düşünme, koordine etme, yöneticilik gibi özellikler bu alanla ilgilidir.

Alın kısmında olan beynimizin bu bölümü stresle mücadelede devreye giriyor. Prefrontal korteksiniz; güçsüz ise strese ve öfkeye karşı yenilir. Güçlü ise nedenlerini düşünür, empati kurar, planlar ve sonuca ulaştırarak kontrol altına alır.

Allah da alnımızdan bahsediyor. ‘Kolundan tutup ateşe sürükleyeceğiz’ demiyor da ‘alnından...’ diyor.

Bu yüzden Allah bizi ‘alnımızdan’ tutuyor, özgür irademizle, prefrontal korteksimizi kullanarak aldığımız kararlarımızdan, yaptığımız davranışlarımızdan sorumlu olduğumuz için.

Secdede alnımızı yere koyuyoruz. Kulun yaratan karşısında secdeye kapanmasının hikmetlerinden biride bu olsa gerek. Kulun Rabbine en yakın olduğu “an” secde anıdır. Secde; prefrontal korteksimizi yaratarak kendisini tanımayı bize nasip edene şükrün ifadesidir.