Filistin halkı 22 Mayıs’ta sandık başına giderek parlamentoya göndereceği temsilcilerini seçecek ve ardından da Temmuz’da başkanlık seçimi yapılacak.

Fakat seçimlerin yapılıp yapılamayacağı henüz belli değil.

Çünkü Kudüs’te seçimlerin yapılabilmesi için İsrail’in izni gerekiyor ve Netanyahu o izni vermiyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, pazar akşamı yaptığı açıklamada “Kudüs kırmızı çizgimiz” diyerek Kudüs halkının seçimlere katılamaması halinde seçimlerin yapılmasını kabul etmeyeceğini bildirdi.

Fetih Hareketi Devrim Konseyi üyesi ve eski bakan Hatim Abdülkadir, parlamento seçimlerinin ertelenmesi kararının hâlihazırda Abbas’ın masasında olduğunu söyledi.

Son günlerde Filistinli daha başka yetkililerden de seçimlerin ertelenebileceği yönünde açıklamalar geldi.

Ayrıca Fetih üyesi esirler adına yayınlanan bir bildiride Abbas’tan seçimleri ertelemesi, seçim yasasının değiştirilmesi ve seçimlerin ABD’deki gibi yapılması, Abbas’ın başkan adayı ve Mervan el-Bergusi’nin başkan yardımcısı adayı olarak seçim yarışına girmesi talep edildi.

Filistin seçimlerinin ertelenebileceği konusu ta seçim kararı alındığından bu yana gündemde.

Kamuoyunda böyle bir beklentinin olmasının çeşitli sebepleri var.

Birincisi, Abbas’ın kaybetme ihtimali ağır basınca seçim yarışından kaçacağına dair kanaat.

Fetih’ten kovulan ve hareketin tabanına hitap eden Muhammed Dahlan’ın listesinin ardından Yasir Arafat’ın yeğeni Nasır el-Kudve’nin de başkan adayı ilan ettiği esir lider Mervan el-Bergusi’nin desteğini alarak müstakil bir aday listesiyle seçimlere girecek olması hem Abbas’ı hem de Fetih’i ciddi anlamda zora soktu.

Anketlere göre el-Bergusi başkanlık yarışında Abbas’ın epey önünde.

Fetih’teki bu bölünmüşlüğün Hamas’a yaramasından korkan ABD ve İsrail’in seçimlerin ertelenmesini arzu ettiği medyaya yansımış, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi’nin geçenlerde yaptıkları telefon görüşmesinde konuyu ele alarak seçimlerin ertelenmesinden memnuniyet duyacaklarını dile getirdikleri öne sürülmüştü.

Abbas’ın seçim yarışından kaçmak istemesi halinde bahane bulmakta zorlanmayacağı biliniyor.

Koronavirüs salgınını gerekçe göstererek seçimleri erteleyebilir.

İsrail’in Kudüs’te seçimlerin yapılmasına izin vermemesini sebep olarak ileri sürebilir.

Üstelik bu ikinci durumda suçu Netanyahu’nun üzerine atarak eleştirilerden de kurtulmuş olur.

Filistin Başbakanı Muhammed İştiye, Abbas başkanlığında yarın akşam Ramallah’ta yapacakları toplantıda seçimlerin yapılıp yapılmayacağı konusunu ele alacaklarını söyledi.

Nasır el-Kudve’nin listesindeki adaylar hangi gerekçeyle olursa olsun seçimlerin ertelenmesine karşı.

Hamas da seçimlerin ilan edilen tarihlerde yapılmasını istiyor.

İsrail’in keyfi bir şekilde milletvekillerini gözaltına aldığı ve hapsettiği işgal ortamında seçim yapmanın abes olduğuna inananlar için ise seçimlerin yapılıp yapılmaması her hangi bir anlam ifade etmiyor.

Kamuoyundaki genel beklenti Abbas’ın seçimleri erteleyeceği yönünde.

Yarın akşam yapılacak toplantıdan seçimlerin önceden belirlendiği gibi 22 Mayıs’ta yapılması yönünde bir karar çıkarsa sürpriz olacak.