26.04. 2021 tarihinde toplanan Cumhurbaşkanlığı kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda, İçişleri Bakanlığı’nın 27.04.2021 tarihli genelgesi ile, Kovit-19 pandemisi ile mücadele kapsamında hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’da başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’te bitecek şekilde  sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı, kamuoyuna ilan edilmiştir. 

Söz konusu genelgede, kısıtlama tedbirleri ayrıntılı olarak açıklanmış ve sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla, belirlenen kişiler kısıtlamadan muaf tutulmuştur.

Bu kapsamda, kısıtlamalardan muaf olan kişilerin e-devletten çıkaracakları belgeleri kullanacakları ilan edilse de sistemde yaşanan yoğunluk nedeni ile söz konusu belgelerin 07.05.2021 tarihine kadar elle doldurulması durumunda da geçerli sayılacağı bildirilmiştir.

YASAKLARA UYMAMAK İÇİN SAHTE BELGE DÜZENLEYENLER

Toplum sağlığını hiçe sayarak tedbirlere uymayanların,  kısıtlamalara uymamak için,  sahte görev ve izin belgeleri düzenlemeye başladıklarını görüyoruz. E devlette yaşanan sorunlar nedeni ile şu anda elle doldurulan belgeler geçerli kabul edilse de, suç işleme eğilimindeki kişilerin, e- devlet çıktısıymış gibi belge düzenlemeleri de mümkün.

SAHTE BELGE DÜZENLEYENLERİN VE KULLANANLARIN,  DURUMU

Hemen belirtmek gerekir ki, sahte olarak düzenlenmiş muafiyet belgesi ile yakalananlara, öncelikle tedbirlere aykırılıktan idari para cezası tutanağı düzenlenecektir.

Ancak bu şahıslar sadece idari para cezası ile kurtulamayacak olup, Türk Ceza Kanunu kapsamında düzenlenen resmi evrakta sahtecilik suçundan da haklarında adli soruşturma başlatılacaktır. Belgeyi onaylayanın kamu görevlisi olmadığı durumlarda da TCK 210/2 son cümlesinde yer alan “ Düzenlenen belgenin kişiye haksız bir menfaat sağlaması ya da kamunun veya kişilerin zararına bir sonuç doğurucu nitelik taşıması halinde, resmi belgede sahtecilik hükümlerine göre cezaya hükmolunur.” Hükmü gereğince kişiye resmi evrakta sahtecilik cezası verilebilecektir.

RESMİ EVRAKTA SAHTECİLİK SUÇU VE CEZASI

Resmi evrakta sahtecilik suçu ve cezaları TCK 204. maddesinde aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.

1-    Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

2-    Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

3-    Resmi belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.