İsrail siyasetinde her şey “kanlı Netanyahu” döneminin bittiğine işaret ediyor.

Netanyahu'ya karşı birleşen içinde bir Arap partisinin de olduğu sekiz partili koalisyon önümüzdeki günlerde mecliste güvenoyu aldığında Netanyahu dönemi resmen kapanmış olacak.

Likud Partisi Genel Başkanı Netanyahu ayak diretse de çözüm yollarını zorlasa da gidici.

Likud demişken, Likud bir bakıma İsrail'in CHP'si yani kurucu partisi, 1948'de kurulan Nasyonalist Siyonist (Cherut) Özgürlük Partisi’nin devamı niteliğinde. Menahem Begin, Izak Şamir, Ariel Şaron gibi, İsrail'in zulmüyle bütünleşmiş kişilikler hep bu siyasi çizgiden geliyor. Netanyahu da işte bu silsilenin son temsilcisi.

Netanyahu, İsrail açısından bakıldığında bu saydığım isimlerin en başarılısı.

İki devletli çözüme ramak kalmışken başbakan olan Netanyahu, iktidarı boyunca bunu engellemekle kalmadı, dünya kamuoyuna adeta bu çözümü unutturdu.

Yürütmüş olduğu fitne diplomasisiyle dünya kamuoyunun dikkatini Filistin meselesinden alıp Ortadoğu'da yeniden alevlenen Şii-Sünni krizine kanalize etti. Hem bu krizin çıkmazında bizzat rol oynadı hem de krizde taraf olarak İsrail ile daha önce bir araya gelmesi imkânsız görünen bir kısım Arap devletleri ile birlikte İran karşıtı koalisyonda yer aldı. Yani bir bakıma İsrail’i Şiilerin ve Sünnilerin ortak hedefi olmaktan çıkarıp birbirleriyle uğraşmalarını sağladı.

Donald Trump'ın acemiliğinden yararlanarak 50 yıllık İsrail hayalini gerçekleştirdi, Kudüs’ü hem İsrail'in başkenti ilan ettirdi hem de ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasını sağladı.

İsrail'in illegal bir şekilde işgal ettiği Suriye’ye ait Golan Tepeleri’nin Trump tarafından İsrail'in bir parçası olarak tanınmasını sağladı.
Dış politikadaki başarılarının yanı sıra iç politikada İsrail ekonomisine kazandırdığı ivme ve iç güvenlik konusundaki başarılarıyla 12 yıl iktidarda kalmayı başardı.

Ama tarih onu bu başarılarıyla değil, iktidarında yürüttüğü ve binlerce masum Filistinlinin şehit olduğu kanlı Gazze baskınları ve görevdeyken yolsuzluktan yargılanan ve yargılanması halen devam eden devrik başbakan olarak anacak...

Eee Benjamin zulüm ile abad olunmaz!