İstanbul’da kültür sanat kurumlarının ve organizasyonlarının yoğunlukla Beyoğlu ekseninde sıkışmasından şikâyet edilir. Bunun yılların birikimi bir algı olduğunu fark edilemez. Oysa İstanbul’da çok sayıda ilçe belediyesi aylık olarak onlarca organizasyona imza atıyor. İşte bu belediyelerin başında Sultanbeyli Belediyesi geliyor.

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin çeşitli kültür sanat etkinliklerin düzenleyicisi ya da destekçisi olarak sanatın İstanbul’un geneline yayılmasını amaçlıyor. Başkan önde ve öncü olarak bu işlere sahip çıktığı için sanat alanında başarılı çalışmalar yapılıyor. Kültür sanat çalışmaları diğer belediyecilik hizmetlerinden ayrı bir gayret ve çaba ister. Burada Sultanbeyli Belediyesi Kültür Müdürü Mehmet Mazak’ı da anmak isterim. Mehmet Bey bir kültür adamı olarak başarılı işleri koordine ediyor. Adını anamadığımız, bilmediğimiz sanat yiğitlerine de bu arada selam olsun.

Sultanbeyli Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Kısa Film Yarışma’nın ödül töreni Beyoğlu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yenilediği Atlas Sineması’nda yapıldı. Atlas Sineması ve Sinema Müzesi, Yeşilçam’ın merkezi Beyoğlu’na yakıştı. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Müzede görülmeye değer dünyada ve Türkiye’de sinemaya dair çok şey var. Müzede sergilerin oluşmasında yeni teknolojilerden de istifade edilmiş.

Yarışmanın birinci yılı olmasına rağmen yarışmaya 534 yurt içinden 110 ise yurt dışından olmak üzere 644 film katılmış. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteklediği etkinliğin ödül törenine Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan katıldı. Demircan, kısa film yarışmalarına çok önem verdiklerini ve bu gibi çalışmaları destekleyeceklerini ifade etti.

Yarışmanın jüri başkanlığını sinema oyuncusu Perihan Savaş yapmış. Yarışmada kazananlara ödüllerini sinema sanatçıları verdi. Sanatçılar ödül verirken devletin sinema, tiyatro gibi sanat dallarını desteklemelerine yönelik mesajları da vardı. Bazı yarışmalarda büyük bir çek resminin üzerine rakamlar yazılarak kazananlara hediyeleri takdim ediliyor. Böyle yapıldığında çok hoş olmayan bir tablo ortaya çıkıyor. Sanata verilen maddi desteğin böyle rencide edici şekilde verilmemesi lazım. Allah’tan bu başarılı organizasyonda böyle bir hata yapılmadı.

Sultanbeyli Belediyesi Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın yapımında usta bir isim öne çıkıyor. Bu güzel çalışma başarılı, tecrübeli, genç genel yönetmen Suat Köçer tarafından yapılmış. Suat Köçer, Film Arası Dergisi ile sinema alanında önemli bir boşluğu doldurdu. Başarılı televizyon programları da yapıyor. Hikâye kitapları olan Köçer’in Münferit Bir Olay adlı yeni bir kitabı daha çıktı. Suat kitabını benim için de imzaladı, okunmak için sırada bekliyor. Suat ayrıca Malatya’da da çok başarılı film festivali yapmıştı. Kıymeti bilinmedi, festival iptal oldu.

Gençlerin kendilerini sinema yoluyla anlatmalarının en iyi yollarından biri de kısa filmler. Teknik imkânların kolaylaşması da kısa filmcilerin önünü açıyor. Ahmet Misbah Bey’in Türkiye geneline yayılacak kısa film yarışmaları projesi var. Gençler uzun zamandır kısıtlı olmaktan bıktılar. Yeni serbest dönemde daha çok gencin kısa filmlerle dünyalarını zenginleştirmenin tam zamanıdır.