Hayal kurmanın mukaddes bir şey olduğuna inananlardanım ben kâri. Yani öyle afaki bir şeyden bahsetmiyorum. Kendiyle ilgili, memleketiyle ilgili hatta dünya ve belki de daha ötesiyle ilgili hayal kuranlara ve bu kurduğu hayallere göre yaşayanlara hayranım.

Ama şöyle bir şey var ki ben bunu defaatle de pek çok yerde söyledim; son birkaç asırdır bizler hayal kurmaktan vazgeçtik. Hatta bu vazgeçişten başka, bizim karşımızda olan bize düşmanlık eden her haliyle bizden başka olanların hayallerini yaşamaya mecbur edildik. Bize “siz hayal kurmayın” dediler bizler de garip bir şekilde “tamam” deyip kabul ettik bunu. Ya da buna mecbur kaldık. Ama sonuca bakınca uzunca bir süredir dünyayı değiştiren, cihana meydan okuyan hayalleri olan adamların torunları olarak onlardan ayrı, onlardan başka ve kendine yabancı bir şekilde yaşadık.

Şimdi bakınca aslında en eksik olan yanımızın bu olduğuna inanıyorum ben. Hayal kurmuyoruz hatta inanmıyoruz bile hayallere. O kadar çok boğulmuş ve o kadar çok hapsolmuşuz ki gerçek denen zindana hayal denen ve bence o zindanın anahtarı olan sırrı beyhude sayıyor, görmezden geliyor hatta hakir görüyoruz. Ne demek mi istiyorum? Belki onu anlatmaya gücüm yetmiyor ama ne demek istemediğimi söyleyeyim. Şu kadar para kazanacağım, bu kadar mal mülk alacağım, şu koltuğa oturacak şu kadar-bu kadar olacağım diye kurulan cümlelerden bahsetmiyorum. Daha büyük daha fazla ve daha hakiki hayaller söylemeye çalıştıklarım.

Oysa ve bence her hakikat bir hayalle başladı. Belki de bugün bizim gerçek diye saydıklarımızı çok evvel vakitlerde hayal edenlere de meczup, mecnun hatta ahmak gözüyle bakanlar bile oldu.

Hep söylüyorum ama yine de söyleyeyim; dünyayı büyük hayalleri olan insanlar değiştirir. Bazen bu hayalin hakikat olduğunu görmeye ömürleri yetmez onların ama onlar ölseler de bu hayalden vazgeçmezler. Kendilerinden sonrakilere miras olarak kurdukları hayalleri bırakırlar ve sonrakiler o mirasa sahip çıkıp da hayali hakikat yaparlar.

İşte tam da bunun için bu halin mukaddes olduğuna inanıyorum ben. Aslına sahip çıkmak, kendine sahip çıkmak ve dünyaya meydan okumak için.
Hem daha evvel demiştim ama yine diyeyim; her hakikat bir hayalle başlar.