Son günlerde etrafımızdaki birçok ülkede pandemiyle ilgili korku senaryolarını artıran yeni bir varyantın yayılımına şahit oluyoruz.

Bu varyantın adı delta ve an itibariyle 80’den fazla ülkede birçok vakada görülmüş durumda.

Delta varyantının bu kadar ülkede görülmesi sonrasında diğer ülkelerde bu konuda hızlı bir şekilde önlemlerini almaya başladılar.

Ülkemizde de birkaç gün önce İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgenin konusu da bu varyantla ilgiliydi.

Genelgeye göre altı ülkeden Türkiye’ye girişler durduruldu. Bu ülkeler Brezilya, Hindistan, Nepal, Sri Lanka ve Bangladeş’tir.

Fakat varyantın en fazla görüldüğü ülkelere bakıldığında bu ülkelerinde genelgede olması alınacak önlemlerin etkisini son derece yukarılara çıkarabilir.

İngiltere, Rusya ve Portekiz delta varyantının çok fazla görüldüğü ülkelerin başında gelmektedir.

Öyle ki toplam vakalar içerisinde delta varyantına rastlanma oranı İngiltere’de yüzde 98.5 Rusya’nın başkenti Moskova’da yüzde 90 seviyelerindedir.

Ayrıca Avustralya, İsrail ve Polonya’da da bu varyantın vakalar içerisindeki oranları çok yüksek oranlardadır.

Bu varyantın yayılım hızı ve bulaşıcılığının hızlı olması dünya da salgının bir dördüncü pik yapmasıyla ilgili endişeleri de artırmıştır.

Böyle bir durumda mikro anlamda Türkiye ekonomisi makro anlamda da dünya ekonomisi derinden etkilenecektir.

Ama daha bugünlerde yayılım fazla olmadan bazı ülkelerin aldıkları kararlar gibi kararların ülkemizde de alınması ekonomimizin önümüzdeki periyotta olumsuz etkilenmesinin de önüne geçecektir.

Bazı kararların yerinde ve zamanında alınması çok ama çok önemlidir. Çünkü biz kararları alırken kümülatif toplamda ki etkilerini hesaplayarak hareket etmemiz gerekir.

Yani turist sayımız azalacak endişesiyle giriş yasağı koyduğumuz ülkeleri belirlersek yarın Allah muhafaza bu varyantın ülkemizde hızlı bir yayılımı olduğu takdirde diğer ülkelerden gelecek turistleri de kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırız.

Turizm sezonunun önemli iki ayı olan mayıs ve haziran aylarını geçirmiş durumdayız önümüzde temmuz ve ağustos ayları var sektör için önemli aylar ama delta varyantının büyük etkilerine bakarak hareket etmemiz gerekiyor.

İki aylık bir sektörün kazancını düşünürken sonbaharla birlikte tekrar eski günlere bir dönüş olursa birçok sektörün belki dört belki de altı ayını kim bilir belki de sekiz ayını kaybedebiliriz.

Belki de sağlık harcamalarımızın daha da artmasıyla karşı karşıya kalabiliriz.

Tüm bunların ekonomik etkisi tahmin edemediğimiz ölçüde büyük olabilir. Tam açılmanın başlayacağı şu günlerde bu yapıcı önerilerimizin dikkate alınması olası ekonomik etkilerin yıkıcılığını azaltan etmenler olarak karşımıza çıkacaktır.

Pandemi birçok sektörü finansal anlamda son derece kötü etkiledi bizler bu etkilerin azaltılması yönünde çalışmalıyız ki bundan sonraki günler bundan önceki salgın günlerine göre daha rahat geçirilebilsin diye.

Önlem kalemlerini önceden uygulamaya koyan birçok ülkenin salgında daha az etkilendiğine şahit olduğumuz için bunları bahsettiğimiz şekil ile uygulamalıyız.
Her önlem sağlığımızı ve ekonomimizi rahatlatacak nitelikte olursa karşılık bulur.