15 Temmuz’un üzerinden yıllar geçti fakat acılar tazeliğini koruyor. Daha da önemlisi yaşanan psikolojik sarsıntı atlatılabilmiş değil. Bunun sebebi FETÖ’nün halen devlet içinde varlığını koruduğu yönündeki endişeden kaynaklanıyor. “Kripto” olarak adlandırılan örgüt mensuplarının büyük çoğunluğu tespit edilse de bir kısmının halen deşifre edilemediği anlaşılıyor. TSK ve emniyette devam eden ihraçlar bunun göstergesi sayılabilir. Özellikle eğitimde, maliyede ve üniversitelerde yeterli ayıklama yapıldığını söyleyemeyiz.

O gece hiçbir ülkenin tarihinde görülmemiş olaylar yaşandı. Nice kahramanlıklar, nice fedakârlıklar zihinlere kazındı. Yüzlerce şehit ve binlerce yaralının yanı sıra olayın vahametinden milyonlarca kişi etkilendi. Dile kolay, bu milletin tarihinde ilk kez başkent ve meclis bombalandı. Bu durum 1. Dünya Savaşı’nda ve İstiklal Harbi’nde dahi görülmemiş bir olaydı. Hele ki bombalayanlar bu milletin içinde gizlenip yine milletin uçaklarını kullanınca…

15 Temmuz’a ilişkin yayınlanan kitapların sayısı 800’ü aşmış durumda. Bu kitapların büyük kısmını tarihi/belgesel niteliğindeki yayınlar oluşturuyor. Yayınlanan akademik çalışmalar da gün geçtikçe artıyor. Yazılan makalelerin sayısı ise binlerle ifade ediliyor. İnceleme ve araştırma cenahındaki bu yoğun çalışmalara karşın edebiyatımızda yeterli eser yayınlandığını söyleyemeyeceğiz. Dergilerin de ilk yıllardaki alakasını yitirdiğini söyleyebiliriz. Gönül istiyor ki Mehmed Niyazi’nin Çanakkale Mahşeri, Tarık Buğra’nın Gençliğim Eyvah, Kemal Tahir’in Esir Şehrin İnsanları Üçlemesi, Mithat Cemal’in Üç İstanbul’u gibi eserler ortaya çıksın. Umuyorum ki zamanla bu çapta eserler çıkacaktır/çıkmalıdır. Çünkü 15 Temmuz tarihimizin en önemli kırılma anlarından birini temsil ediyor.

15 Temmuz konulu yayınlarda öncülüğü üstlenen Bahçelievler Belediyesi, Sultanbeyli Belediyesi, TYB, Nar Yayınları, Erdem Yayınları, Okur Yayınları, Kopernik Kitap gibi birkaç kurum ve kuruluşu özellikle tebrik etmek gerekiyor. Bu kuruluşlar darbenin hemen akabinde başlattıkları 15 Temmuz konulu yayınlarını istikrarlı şekilde sürdürüyorlar. En son 15 Temmuz Derneği öncülüğünde Okur Yayınları tarafından hazırlanan “15 Temmuz Şehitlerine Mektuplar” isimli çalışma bu alandaki örnek çalışmalardan biri sayılabilir. Yazımı 15 Temmuz konusunda öne çıkan bazı çalışmalarla bitirmek istiyorum.

Cevat Akkanat/15 Temmuz Direniş Şiirleri Antolojisi, Fatma Çağdaş Börekçi/Temmuz Elması, Ali Erkan Kavaklı/15 Temmuz Diriliş Destanı, Fehmi Çalmuk/Ay Yıldızın Çocukları, Duran Çetin/Ateşe Uçan Kelebekler, Serdar Demir (ed.)/15 Temmuz Şahitlik Bildirisi: Darbeye Direnen Kalemler, Yusuf Dursun/ Bir Destandır 15 Temmuz, Mustafa Çalık/15 Temmuz: İslamsız Müslümanlığın Öteki Yüzü, Bahadır Yenişehirlioğlu/Kara Güneş, Safiye Çetinkaya/Asrın İhaneti, S. Serra Erdoğan/Temmuz Selası, Kemal Gümüş/İşgalin Yapı Taşları, Bestami Yazgan/Bu Vatan Bizim, Melike Günyüz (ed.)/Okçular Tepesi, Bünyamin Gürel/15 Temmuz Destanı, Serhat Kabaklı,/Bil Oğlum, Fedakar Kızmaz/ Kankaranlık Gecede Öldük Öldük Dirildik, Fatma Gülşen Koçak/ 15 Temmuz Konuşmaları, Kemal Sayar/Karanlıkta Görmek, Abdülkadir Selvi/Darbeye Geçit Yok, Recep Seyhan/Ebucehil Karpuzu, Şafak Tavkul/Yaşandı Bütün Bunlar, Kemal Tekden/15 Temmuz Diriliş Şiirleri Güldestesi, Adem Gümüş/ Ebabillerin Ölümü Öldürdüğü Gece, Bekir Berat Özipek – Yasemin Abayhan/15 Temmuz Darbe Girişimi:Uzun Gecenin Kısa Tarihi, Yekpare Demokrasi/Darbe Öyküleri, Toygun Atilla/İfşa, Kübra Gülşah-Reza Hemmatirad/Kim Tutar Bizi, Nedim Şener/Şeytanın Kara Kutusu, M. Davut Göksu-Nevzat Yıldırım/15 Temmuz Şehitleri, Mustafa Çalışkan/15 Temmuz Kıyam(et) Gecesi ve Milli Vuruş, Diyanet İşleri Başkanlığı/Kendi Dilinden FETÖ Örgütlü Bir Din İstismarı.