Geçtiğimiz hafta içerisinde çalışma hayatını yakından ilgilendiren Kamu Çerçeve Protokolü imzalanmış bulunmaktadır. 700Bini aşkın emekçiyi doğrudan etkileyecek olan Kamu Çerçeve Protokolü ile okuyucularımızdan sorunlar gelmektedir. Bu haftaki yazımızın konusu Kamu Çerçeve Neler Getirdi?

Kamu Çerçeve Protokolü nedir?

Kamuda çalışan emekçilerin toplu iş sözleşmelerinin uygulanacak zamlar ve genel itibariyle sözleşmelerin sınırlarını çizen sözleşmedir. Kamuda en fazla üyesi bulunan konfederasyonlar ile hükümet tarafından 2 yıllık süre için imzalanan protokoldür. Uygulamada çalışanlara doğrudan Kamu Çerçeve Protokolü uygulanması mümkün değildir. Çalışanların işyerlerinde yetkili sendikanın yapmış oldukları toplu iş sözleşmesi uygulanmaktadır.

Kazanımlar

Bakanlıklar, üniversiteler, hastaneler, il özel idareleri, demiryolları, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santrallerinin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüyle ilgili süreç 31 Mayıs’ta başlamıştı. Tarafların uzlaşması ile birlikte 11 Ağustos’ta anlaşma sağlanmıştır.

Ücret zammı

Birinci 6 ay için yüzde 12, ikinci altı ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı olmak üzere yüzde 21’lik ciddi bir ortalama zam uygulanacaktır. Ücret artışı sadece maaşa uygulanan bir zam kalemi olmayıp, toplu iş sözleşmesinde bulunan diğer parasal maddelere de aynı oranda uygulanacaktır.

Hizmet zammı

Önceki çerçeve protokolünden ayrı olarak bu sözleşmede farklı hususlarda da düzenlemeler getirilmiştir. İşçilerin çalıştıkları kamu kurum ve kuruluşlarında geçirdikleri her tam hizmet yılı için Brüt 7,00 TL/Ay hizmet zammı ödenecektir.Bu ödeme günlük ücrete eklenmeyecek, ayrı olarak ödenecektir. Türk çalışma hayatında ilk defa toplam orana, yaklaşık yüzde 3 oranında yansıyan hizmet zammının önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum.

En düşük maaş 4.100 TL

Kamuda çalışan 700 bin çalışanın yaklaşık yarısına yakın emekçiye 315 bin kişiye 500 lira iyileştirme yapılarak kamuda en düşük maaş 4 bin 100 liraya yükselmiştir.

Taşerona ikramiye

2017 yılı sonunda kadro ile tanışan taşeronların ikramiye konusunda bir ilk yine bu yılki çerçevede yer verilmiştir.Taşerondan kadroya geçenlerin ikramiyeleriyılda toplam 10-15 gündü.Bu kurumlarda çalışanlara 1. yıl toplam 30 gün, ikinci yıl ise toplam 40 gün olarak ikramiye ödenecektir. İlave tediyeler yine aynı şekilde ödenmeye devam edecektir. Daha önceden Toplu İş Sözleşme imzalanan ikramiye alan kurumlar için bir değişiklik yoktur.

Geçici işçilere kadro düzenlemesi

Kamu kurum ve kuruluşlunda çalıştırılan Kahraman Orman Yangın İşçileri de dâhil olmak üzere geçici işçilerin daimi kadroya geçirilmelerine yönelik kanuni çalışmaların yapılması yine çerçeve sözleşmesi ile düzenlenen hususlardandır. Son Söz; Bütün işçilere yansıyan oranının yüzde 27,17 seyyanen artışa ek yapılan zamlarla toplam yüzde 34 gibi tarihi bir oranda zam yapılmıştır. Bu çok ciddi bir artışıdır. Bu artışların kamuya bir maliyeti vardır ama bu maliyeti dikkate alan bir yaklaşımı Türk ekonomisinin imkânları içerisinde gerçekleştirdiğini unutmamak lazım.