Cezayir ile Fransa arasında başlayan kriz giderek büyüyor. Son olarak Cezayir, Fransa’ya nota verdi, Paris’teki elçisini geri çağırdı ve hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapattı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Cezayir halkını hedef alan sözleri üzerine başlayan gerilimin sebebi Macron’a göre yine Erdoğan.

Türkiye’nin Kuzey Afrika’daki faaliyetleri, ırkçı ve İslam düşmanı Fransa Cumhurbaşkanını o kadar derinden sarsmış durumda ki, adeta zincirden boşanmış, ağzından köpükler çıkartarak etrafına saldırıyor.

FRANSA’DA ERDOĞAN KORKUSU

Cezayir’i tam 132 yıl boyunca işgal edip, 5 milyon 600 bin insanı hunharca katleden Fransa’ya göre Türkiye, Afrika halklarını kendisine karşı kışkırttığı gibi, bölge ülkelerindeki tarih yazımını da Türkiye’nin yeni politikaları belirliyor.

Şöyle diyor Macron: “Türkiye’nin Cezayir’de oynadığı rolü ve kurduğu hâkimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve tek sömürgecinin biz olduğumuzu açıklamak, bu harika. Cezayirliler buna inanıyor. Fransa nefreti üzerine kurulan bu söylemin mimarı Türkiye’dir

Fransa’nın karın ağrısı elbette sadece Cezayir’de kendilerine karşı yükselen nefret değil. Çünkü Müfid Zekeriya’nın Fransızların kendisini hapsettiği zindanın duvarlarına kanıyla yazdığı Cezayir milli marşında dahi “Yıkıp geçen yıldırımlara yemin olsun. Feda ettiğimiz kanlarımıza yemin olsun! Ey Fransa, seninle hesabımız bitmedi” deniliyor. Bu yemini Cezayir’in çocukları 58 yıldır her sabah okuyorlar.

Fransa, katlettiği yetmediği gibi Cezayirlileri II. Dünya Savaşı sırasında zorla askere alıp, Almanlara karşı savaştırmıştı. Şimdi bu köle-askerlerin çocukları Fransa’nın banliyölerinin hâkimi durumda. Hatırlayalım: 2005’te iki Afrikalı Müslüman çocuğun öldürülmesiyle başlayan Paris İsyanı 11 gün sürmüş ve 300 kamu binası, 8.400 araç zarar görmüştü. Macron’un Cezayir, Fas ve Tunuslulara vize zorluğu çıkartacaklarını söylemesinin altında atlatamadıkları bu derin korku yatıyor.

LİBYA’DA DA MAĞLUP OLDULAR

Macron sadece Cezayir’de değil, Libya’da da karşısına Türkiye’nin dikilmesinden büyük rahatsızlık duyuyor. Fransa’nın Trablus Hükümeti’ne karşı desteklediği Türkiye düşmanı Hafter, kendisine sağlanan tüm askeri ve siyasi desteğe rağmen savaşta mağlup oldu. Tüm dünya, Türkiye’nin desteklediği Trablus Hükümeti’ni Libya’nın meşru otoritesi olarak kabul etti.

Cezayir’in milli kahramanlarının başlarını kesip Paris’teki müzede sergileyen demokrasi ve laikliğin kıblesi Fransa artık bundan sonra Afrika’da istediği gibi at oynatamayacak.

Ne diyorduk? Biz aslımıza dönersek, onlar deliye döner..