Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas Pazar günü Ramallah’ta gayet mutlu bir şekilde İsrailli politikacılarla poz verirken İslami Direniş Hareketi “Hamas” Siyasi Bürosu üyeleri de Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya geldi.

İsrail Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz ile İsrail Bölgesel İşbirliği Bakanı Issawi Frej önceki gün Filistin Yönetimi Başkanı’nı karargâhında ziyaret etti.

Ramallah’tan medyaya yansıyan kareler görüşmenin gayet samimi bir havada gerçekleştiğini gösteriyor.

Oysa Abbas daha geçenlerde BM Genel Kurulu’na hitap ederek İsrail’i tehdit etmişti.

Haaretz gazetesi, ziyaret öncesi yayınladığı haberde, İsrailli bakanların toplantıya bakan sıfatıyla değil partili kimlikleriyle katılacaklarını ve görüşmede siyasi konuların ele alınmayacağını yazdı.

Sebebi ne olursa olsun veya ne konuşulursa konuşulsun Abbas’ın İsrailli politikacılarla ve İsrail toplumunun önde gelen isimleriyle görüşmekten çok hoşlandığı biliniyor.

Ramallah’tan Kahire’ye geçecek olursak…

Hamas Hareketi Siyasi Büro üyeleri hareket içi seçimlerin ardından ilk kez bir araya geliyor.

Demokrasiyi en iyi uygulayan gruplardan biri olan Hamas, Batı Şeria, Gazze Şeridi ve diaspora teşkilatlarının yönetimlerini belirleyen seçimleri Şubat’tan Temmuz’a kadar aşamalı olarak tamamladı.

Siyasi Büro’nun başına İsmail Heniyye ve Gazze Şeridi teşkilatının başkanlığına da Yahya es-Sinvar yeniden seçilirken, en önemli gelişme engin birikimi ve tecrübesiyle Halid Meşal’in diaspora teşkilatı başkanı olarak yönetime geri dönüşü oldu.

Hamas liderlerinin toplantılarına Kahire’nin ev sahipliği yapması Mısır’ın hareketi bir zamanlar “terör örgütü” ilan ettiğini hatırlattı.

2015’te Mısır cuntası bir mahkeme aracılığıyla Hamas’ı “terör örgütü” ilan etmiş ve bir süre sonra da söz konusu karardan vazgeçmişti.

Daha acısı Mısır’ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin “Hamas adına casusluk” ithamıyla yargılanırken mahkeme salonunda şehit olmasıydı.

O davada Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii başta olmak üzere Müslüman Kardeşler Cemaati’nin önde gelen isimlerine hapis cezaları yağdırıldı.

İşte o Hamas’ın liderleri bugün Kahire’de toplanıyor.

Muhammed Mursi Hamas liderleriyle görüşürse “casusluk” oluyor, cuntacılar görüşürse hiçbir şey olmuyor.

Mısır neden Hamas Hareketi Siyasi Büro üyelerinin toplantısına ev sahipliği yapıyor?

Abdülfettah es-Sisi imana gelip Hamas hakkındaki görüşünü mü değiştirdi?

Hamas her ne kadar “bağımsız bir milli direniş hareketi” olduğunu söylese de “Müslüman Kardeşler Cemaati’nin Filistin kolu” olarak tasnif edilmekten kurtulması pek mümkün değil.

Mısır cuntasının Hamas hakkındaki görüşü de değişmedi.

Fakat Hamas ve Gazze Şeridi, Kahire için adeta “altın yumurtlayan bir tavuk”.

ABD ve İsrail ile Hamas arasında doğrudan görüşme olmaması “arabulucu” olarak Mısır’ın önemini artırıyor.

İsrail haricinde Gazze Şeridi’nden dünyaya açılan tek kapının Mısır sınırında olması da Kahire’ye Hamas üzerinde baskı kurma imkanı veriyor ve bu durum Mısır’ı ABD ve İsrail’in gözünde daha da değerli kılıyor.

Abdülfettah es-Sisi de bu gerçeğin farkında ve Hamas’ı tümüyle dışlayarak Mısır’ın ABD ve İsrail’in gözündeki önemini düşürmek istemiyor.