Karabağ zaferinden sonra Azerbaycan’da Türkiye rüzgârı esiyor. Bu rüzgâr, başkent Bakü’nün anlamındaki sert rüzgârlar değil dostluk ve muhabbeti yenileyen meltemlerdir. Bakü sokaklarında Azerbaycan bayrağıyla Türk bayrağı yan yana dalgalanıyor. Bu güzel tabloyu merhum Bahtiyar Vahapzade yıllar önce şöyle anlatmış:

 “Bir ananın iki oğlu, bir emelin iki kolu.

O da ulu, bu da ulu, Azerbaycan-Türkiye

Dinimiz bir, dilimiz bir, ayımız bir, yılımız bir,

Aşkımız bir, yolumuz bir, Azerbaycan-Türkiye.”

Azerbaycan isminin Zerdüştlüğün çıktığı yer olması nedeniyle Farsça’da “ateşin muhafızı” anlamına geldiği söyleniyor. Zira Zerdüştlerin kutsal saydığı sönmeyen ateş binlerce yıldır bu topraklarda yanıyor. Zedüştlük dört ana element olan ateş, hava, su ve toprağı kutsal sayıyor. Ölülerini bu dört kutsal unsurla buluşturmamak için yüksek kuleler yapıp cesetleri onların üzerine koyarlar, kuşların yemesini beklerlermiş. Bakü’nün simgelerinden Kız Kulesi’nin de başlangıçta bu amaçla yapıldığı ve daha sonra yükseltildiği de rivayet ediliyor.

7.Uluslararası Bakü Kitap Fuarı’na Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası bu sene ilk defa milli katılım sağladı. Kültürün, sanatın, edebiyatın zirve yaptığı bu görkemli şehre kitap sergisi çok yakışmış. Yeni yapılmış merkezde düzenlenen kitap fuarına ilgi büyük oldu. Açılışa Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Ali Ahmedov, Kültür Bakanı Anar Kerimov, Eğitim Bakanı Emin Emrullayev’ın yanı sıra Türkiye’den Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan başkanlığında seçkin bir heyet katıldı.

Bakü Kitap Fuarı’na 13 ülkeden yayıncılar ve yazarlar katıldı. En büyük katılım 22 yayınevi ve yaklaşık 4.000 kitapla Türkiye tarafından gerçekleştirildi. Türk yazar ve yayıncıları çeşitli etkinliklerde ülkemizin edebi birikimini Azerbaycanlılara anlattılar. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, doğumunun 880.yılı münasebetiyle 2021 yılını “Nizâmî Gencevî Yılı” ilan etmiş. Kitap fuarı da bu büyük şair ve mütefekkire ithaf edilmiş. Gencevî 35 bin beyitlik “Hamse” isimli bir kitap yazmış. Bir beyitinde meal itibariyle şöyle diyor; “Akıllı kişiyle dostluk kurarsan, bilgi ve marifet alırsın ondan.” Azerbaycan Yayınlar Genel Müdürü konuşma tarzımla beni, Gencevî’ye benzettiğini ifade etti. Ben de “çok uzak sayılmaz, Erzurum- Tortumlu olarak büyüdüğümü, bu coğrafyadan göç edenlerden bir ailenin çocuğu olduğumu” söyledim.“ Nizâmî Gencevî’nin bir hemşerisi olmaktan da onur duyduğumu belirttim.

Bakü Büyükelçimiz Doç. Dr. Cahit Bağcı fuar programının başarısı için büyük çaba gösterdi. Bağcı, kısa zaman önce göreve başlamasına rağmen birçok diplomata nasip olmayacak yoğunluk yaşıyor. Karabağ zaferi iki kardeş ülke arasındaki ilişkileri derinleştirdiği gibi hareketliliği de artırmış. Büyükelçinin konutunda Azerbaycan Kültür Bakan Yardımcısı Elnur Aliyev’le Türk dünyasının geleceğine dair uzun sohbet imkânı bulduk. Elnur Bey farklı ülkelerde görev yapmış eski bir diplomat.

Bakü, batı tarzı tarihi binalarıyla İtalyan şehirlerini andıran, Hazar Denizi’nin kıyısında görülmeye değer bir kültür sanat merkezi olarak sizi çağırıyor. Güzel gelişmeyi de sizlere hatırlatmış olayım bu vesileyle! Azerbaycan’a artık “kimlikle” gidilebiliyor.