Merkez Bankası’nın son iki faiz kararının yönünde bundan sonraki kararlarında devam edeceğini düşünmek ekonomik gidişatı daha objektif görebilmek açısından son derece önemlidir.

Yani önümüzdeki süreçte de faiz indirimlerine devam edilecek gibi görünüyor an itibariyle. Dolayısıyla döviz kurunda ve altın fiyatlamalarında buralardan çok aşağıları beklememek gerekir.

Bundan sonraki periyotta da gerek üreticiler maliyetlerini gerekse de diğer sektörler tüm maliyet kalemlerini bu gerçeklikten hareketle oluşturacaklardır.

Bu duruma alışmak pek tabii ki de kolay olmayacaktır ama insanın zamanla her şeye alışması gibi buna da alışmak çok zor olmayacaktır.

Fakat önemli olan yeni duruma alışmak değil eski gidişattan dersler alarak yeni dönemde bir daha aynı tür hataları yapmamak eğiliminde olmaktır.

Bu hatalara genel anlamda baktığımızda şunları bir çırpıda söylemek son derece kolay olacaktır.

Şöyle ki önümüzdeki süreçte artık fiyat istikrarını bir kenarda sadece tutuyoruz fiyat istikrarına çok bakmayacağız gibi siyasi bir yaklaşımdan kaçınılmalıdır. Hatta Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını daha da sağlamlaştırıcı politikalar izlemesi desteklenmelidir.

Faiz oranlarıyla doların yakın ilişki içinde olduğu gerçeğini bilerek faiz kararları oluşturulmalıdır. Faizi indirdiğinizde yatırımcı alternatif bir yatırım aracı olarak hemen dövize ve altına koşar sonuçta da siz faizi indirirken diğer taraftan dövizin ve altının ateşini hızlıca yükseltmiş olursunuz. Bunu görmemek ve görmezden gelmek şu andaki fiyatlamaların en genel sebebi durumundadır.

Cari açığı azaltabilmenin sebepleri bellidir ve siz eğer bu sebepleri ortaya koyma yolunda ekonomik hareketlenmelerde bulunmaz sadece cari açığı azaltarak fiyat istikrarını koruyacağız derseniz bu sadece söylemden öteye geçemeyen bir ifade olarak kalır gider. Ekonomi söylemin değil icraatın hızlıca gerçekleştirileceği çok ama çok önemli bir alandır. Söylem değil icraatın alanıdır. Söylediklerinizi yerine getirmediğinizde geri dönüşün son derece olumsuz olacağını biliyor olmanız gereken bir alandır.

Dolar kuru ile mutlaka ama mutlaka hedefler olmalıdır bu hedefler yerine getirilebilir hedefler olmalı global piyasaların gidişatına göre de belki belirli zaman aralıklarında revize edilmelidirler. Şayet dolar kuru ile ilgili bir hedefiniz olmazsa kur yukarıya doğru hareket ederken sizde kuru sadece izlemek durumunda kalırsınız ki bununda maliyetinin ekonomiye getirdiği yük her zaman ortada durur. Bu maliyete de ekonomideki tüm paydaşlar katlanmak zorunda kalır.

Enflasyona bakış açısı yaklaşımı da ekonomik konjonktürü yakından ilgilendiren bir diğer önemli konudur. Öyle ki manşet enflasyonla ilgilenmiyorum benim için önemli olan çekirdek enflasyondur deyip ardından da çekirdek enflasyona da bakmazsanız piyasalarda enflasyona yaklaşımınızla ilgili çok ciddi kafa karışıklıkları oluşur. Oluşan kafa karışıklıkları sizin enflasyona bakış açınızın net olmasına kadar sürer gider bu arada da piyasada olanlar çoktan olmuştur bile. O yüzden enflasyona karşı yaklaşımda da net olunmalıdır.

Dolar kuruyla yakından ilgilenilmeli kesinlikle piyasalara da bunu en etkin şekilde dikte edilmeli ve kurla ilgili duruş asla ama asla bozulmamalıdır.

Piyasalarda en ufak konu bile atlanılmamalı her konunun üzerine yapıcı bir şekilde gidilmelidir.