Her zaman yaptığınız gibi yine yan çizmeyecek, ‘Onu demek istemedim, bunu mu demek istedim, şunu demek istiyor muydum?’ diye kıvırmayacaksanız helalleşmeye hazırız.

Lakin yine bakıyorum, bir helalleşme listesi hazırlamışsınız yine ayağınız topta, yine gözünüz taçta…

Hayır…

Helalleşeceksek bizim listemizle helalleşmelisiniz.

Mağdurlar ve mazlumlar cephesiyle…

Zira CHP’nin tek parti iktidarı boyunca Müslümanlara yapılan zulümlerin dünyada eşi benzeri yoktur.

İşte listemiz:

3 Mart 1924, Hilafet makamı TBMM tarafından kaldırıldı.

Aynı yıl Tevhid-i Tedrisat Kanunu kabul edildi; tekke ve zaviyeler, mahalle mektepleri ve medreseler kapatıldı. İlkokullardan Kur’an, ortaokul ve liselerden Arapça ve Farsça dersleri çıkartıldı.

12 Aralık 1925, Rize’de şapka giymek istemeyenler Ulu Camii önünde toplandı. Jandarma kalabalığa ateş açtı; 17 kişi öldü, 143 kişi tutuklandı. Yetmedi, Hamidiye zırhlısı Rize’yi topa tuttu.

24 Kasım 1925, Erzurum’da Şalcı Bacı nam bir kadın ‘Şapka Kanunu’na muhalefetten asıldı.

Kadıncağız idama giderken “Benim şapkayla ne işim olur?” diye yalvarıyordu.

29 Haziran 1925, Şeyh Muhammed Said Nakşibendi “Şark İstiklal Mahkemesi” tarafından asıldı.

4 Şubat 1926, İskilipli Atıf Hoca, Şapka Kanunu çıkmadan bir buçuk yıl önce ve bakanlık izniyle basılan ‘Frenk Mukallitliği ve Şapka’ kitabı yüzünden idam edildi.

Temmuz 1926, Mevlevî Şeyhi İbrahim Hakkı Efendi hakkında idam kararı çıktı. Kararın hemen ardından bir sabah namazında ruhunu Rahman’a teslim etti.

Oğlu babasının vefatını jandarmaya haber verdi. Köye gelen seyyar mahkeme kararıyla mezarı açıldı, cenazesi kefeniyle darağacına asıldı.

Devam edelim mi?

26 Aralık 1925, ‘Takvimde Tarih Mebdeinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun’ ile Peygamberimizin (sas) hicretini esas alan Hicri Takvim terk edilerek Hz. İsa’nın doğumunu başlangıç kabul eden Hıristiyan Miladi Takvim’e geçildi.

1 Kasım 1928, ‘Yeni Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun’ kabul edildi.

20 Ekim 1930, Serbest Cumhuriyet Fırkası’ndan Samsun Belediye Başkanı seçilen Boşnakzade Ahmet Resai Bey, partisi kapatıldıktan sonra Samsun’a gelen Mustafa Kemal tarafından istifaya davet edildi. Bu talebi reddedince beş ay sonra başkanlıktan düşürüldü.

15 Kasım 1937, Dersim İsyanı devam ederken barış görüşmeleri yapmak üzere Erzincan’a davet edilen Seyit Rıza, yolda tutuklanarak Elazığ Askeri Mahkemesi tarafından idam edildi.

1937-38 yılları arasında Dersim’de 13 binden fazla sivil üç uçak filosu tarafından bombalanarak öldürüldü. 12 bine yakın insan da sürgüne gönderildi.

1923’ten 1950 yılına kadar tek başına ülkeyi yöneten CHP iktidarında, Kur’an-ı Kerim’in okunması, evlerde bulundurulması yasaklandı.

Kitaplar yakıldı, dergiler toplatıldı:

İsmail Nazım Ergenel tarafından yazılan Enam-ı Şerif adlı broşür, Mustafa Kocabaş tarafından yazılmış Din Kılavuzu, İman ve Amel isimli kitap, ayet, hadis ve ahlâki öğütleri içeren Arapça bir eser, Dua Mecmuası, Çocuklarımıza Din Okuma Kitabı, Tam ve İlaveli Mevlüd-ü Nebi adlı kitabın satışı yasaklandı.

1943, Ahmet Hamdi Akseki tarafından hazırlanan ‘Peygamberimiz Hz. Muhammed’ adlı bir kitap sakıncalı bulunarak toplattırıldı.

Mayıs 1944, Necip Fazıl’ın Büyük Doğu dergisi, “Allah’a itaat etmeyene itaat edilmez” hadisini kapak yapınca, ‘Halkı yöneticiler aleyhine kışkırttığı’ gerekçesiyle kapatıldı.

Kur’an-ı Kerim öğreten hocaların evleri basıldı, hapse atıldı.

18 Temmuz 1932 tarihli Diyanet İşleri Başkanlığı genelgesiyle ezanın Arapça olarak okunması yasaklandı.

1945, Maraş Türkoğlu’nda Ulu Camii, Antalya’da Yivli Minare Camii, Osmancık’ta Akşemseddin Camii, Bursa’da Mollaarap Camii, Bingöl’de İsfehan Bey Camii, İzmir Seferihisar Hereke köyünde tarihî cami kapatıldı, yakıldı, yıkıldı.

İstanbul Silivrikapı’da, Sitti Hatun Camii, Vakıflar tarafından ahır olarak kullanılmak üzere kiraya verildi.

1946, Sovyetler Birliği’nden Türkiye’ye iltica eden 407 Azerbaycanlı mülteci geri iade edilir edilmez Aras Nehri üzerindeki Boraltan Köprüsü’nde kurşuna dizildi.

Devam edelim mi?..