Cemil Meriç “Vatanlarını yaşanmaz bulanlar vatanlarını yaşanmaz yapanlardır” diyor. Hem de ne güzel söylüyor. Ve çok fazla hakkı var. Bunu anlamak için de öyle çok eskiye falan gitmeye ya da bir analiz yapmaya falan gerek yok. Etrafımıza baksak kâfi.

Son zamanlarda “Buralarda yaşanmaz artık abi” diyen tipler çoğalmaya başladı. Kabuğunu beğenmemek ya da yediği kaba pislemek de denebilir elbette buna. Ama sokaklarda artık seyyar satıcılardan daha fazla gördüğümüz seyyar muhabirler ellerindeki mikrofonları kime uzatsa herkesin söyleyecek bir şeyi çıkıyor. Mikrofon gören sözüm var diye atılıyor yani.

Bu konuşanlar da şayet ve en fazla yirmili yaşlardaysa biraz da şişirme bir popülariteyle her gördükleri mikrofona “Bu ülkede yaşanmaz” falan deyip de duruyorlar. Ulan sanki başka ülkede yaşayacaklar. Ya da bu memlekete bir tek faydaları varmış da karşılığında bir şey alamamışlar gibi.

Sonra bir de bakıyorum asıl çileyi çeken, derdi olan, acısı olan Anadolu’nu cefakâr vefakâr insanları ne kadar yokluk ve ne kadar acı çekerlerse çeksinler böyle bir cümleyi kullanmaktan ar ediyorlar. Asla bundan şikâyet etmiyorlar. Çünkü vatan ne demektir, memleket ne demektir onu biliyorlar.

Yani durum şu asıl yükü çeken ve o yükü taşımaktan sırtı iki büklüm olmuş insanlar “buna da şükür” derken o adamların sırtına yük olmuş şımarık bir güruh “lanetler okuyor” yok “Türkiye bilmem ne kaybetti” diye söylenip duruyor.

Bir şeyi anlamıyorlar. Mesela “dolar düşsün” diye söyleniyorlar, şu yapılsın bu edilsin diye akıl veriyorlar. Elbette düşsün, bence de düşsün ama boşuna yükselmiyor ki kardeşim. Ben ekonomist değilim ve ekonomi denen şeyden de asgari anlayandan daha da az anlarım. Ama şunu anlıyorum ki eğer kendi öz kimliğimize dönmeye gayret etmekten vazgeçersek dolar düşer. İHA, SİHA derken bu milli hareketten geri adım atarsak dolar düşer, Libya’dan bize ne dersek, Suriye’de ne işimiz var dersek dolar düşer. Doğalgaz aramaktan vazgeçer, kendi aracımız da neymiş üretmeye gerek yok dersek dolar düşer.

En azından bunu anlayabiliyorum.

Şimdi dönüp Cemil Meriç’in söylediğine geri geliyorum. “Bu memlekette yaşanmaz” diyenler zaten bu memleketi dert etmeyen ve hatta “yaşanmaz kılanlardır” doğru. Zira onların tek derdi ceplerindeki para bir de asırlardır bitmeyen ve dinmeyen hırsları…