Dijitalleşen dünya düzeninin bir yansıması olan elektronik tebligat gün geçtikçe kapsamını genişleterek etkin olarak kullanılmaktadır. Başlangıçta Vergi Usul Kanunu kapsamında uygulanan elektronik tebligatın zamanla daha kapsamlı uygulanılır hale gelmiştir.

Posta marifetiyle gelen tebligatlar hem zaman bakımından hem de maddi açıdan külfete sebep olmaktaydı. Ayrıca tebligatın elinize ulaşmadan muhtara tebliğ edilmesi halinde hak mağduriyetleri ile karşı karşıya kalınmaktaydı. Elektronik tebligat ile anılan tüm olumsuzlukların önüne geçilmek amaçlanmıştır.

Kısa adı Etebligat olarak adlandırılan “Elektronik Tebligat”  213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 7201 Sayılı Tebligat Kanunu uyarınca ayrı ayrı düzenlenmiştir. Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılan Etebligatlar “Elektronik Tebligat Sistemi (ETS)”, Tebligat Kanunu ve Elektronik Tebligat Yönetmeliği uyarınca yapılan tebligatlar “Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS)” üzerinden yapılmaktadır. Elektronik Tebligat Sistemi (ETS) 1 Nisan 2016, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) ise 1.1.2019 tarihinden itibaren kullanım zorunluluğu getirilenler açısından yürürlüğe girmiştir.

Kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek olanlar, Tebliğle belirlenen sürelerde bildirimde bulunarak elektronik tebligat adresi almak ve elektronik tebligat sistemini kullanmak zorundadırlar. Diğer taraftan, zorunlu alması gerekenler dışında kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden kişiler de sistemden isteğe bağlı olarak yararlanma imkânına sahiptirler.

E-tebligat faydaları nelerdir?

Elektronik ortamda yapılan e-tebligat sistemi gibi tüm resmi işlemlerin en önemli faydası; kâğıt, zaman ve enerji tasarrufu sağlayarak çevre dostu ülke olma konusunda katkıda bulunmasıdır. E-tebligat sistemi diğer taraftan hizmetin kalitesi artırılmasına hizmet etmek, belge içeriğinin güvenliği sağlama bakımından önem arz etmektedir. Kâğıt formundaki tebligatlara göre e-tebligat daha az masraflıdır.

E-tebligat uygulamasıyla bugüne kadar yaklaşık 84 milyon tebligatın muhataplarına ulaştırıldığı ve 49 bin 968 ağacın kesilmekten kurtarıldığı açıklamaları E-tebligatın önemini gözler önüne sermektedir.

Mahkemeler açısından E-tebligat

7021 Sayılı Tebligat Kanunu uyarınca Baro levhasına yazılı avukatlar, sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler ve İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili kişilerin bağlı bulunduğu birimler e-tebligat adresi almak zorundadır. Ayrıca, vatandaşlar bakımından E-tebligat adresi zorunlu olmamakla beraber alınmış olan bir kayıtlı E-tebligat adresi olması durumunda tebligatın elektronik yolla yapılmasının zorunludur. E-tebligat adresi bulunması durumunda fiziki tebligat yapılması durumunda yapılan tebligat usulsüz tebligat kategorisinde değerlendirilmektedir.

Süreler

Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Tebligatın önce ya da sonra okunmuş olması, tebliğ tarihini etkilemez. Tebligatta hak düşürücü bir sürenin olması halinde, süreler beşinci günden sonra hesaplanır.

Son Söz: Adınıza kayıtlı bir E-tebligat adresi bulunması durumunda artık mahkeme veya icra daireleri tarafından yapılacak her türlü tebligat, elektronik tebligat adresinize yapılacaktır. Alınan e tebligat adresinizin kontrolü hak mağduriyetleri yaşanmaması için önem arz etmektedir.