Bu köşeyi takip edenler Türkiye’nin neredeyse tüm illerinde birer hazine niteliğinde çok sayıda yöresel lezzet olduğunu sanırım artık biliyordur. Coğrafi işaret tescil başvurularındaki artış da bu işin ciddiye alındığını gösteriyor.

Bu yazımda yöresel bir ürünümüz olan balı, kendi imkânlarıyla yetiştirmeye çalışan ve İzmir’de arıcılık yapan bir kadın girişimcinin kurduğu ‘Damlacık Arı Çiftliği’nden bahsedeceğim. Ardından Sinop ilimizin meşhur Gerze mantısını ticarileştiren ve Türkiye’nin her yerine gönderebilmek için harekete geçen ‘Karouse Mantı’ firmasından ve son olarak da Gaziantep’in nefis ötesi turşularını aile olarak yıllardır yapan Gaziantep ‘Kıtır Turşu’ markasından bahsedeceğim.

Damlacık Arı Çiftliği

2006 yılında İzmir’de arıcılığa başlayan Çiçek Özyılmaz, Damlacık köyünden arazi alarak Damlacık Arı Çiftliği’nin temelini atıyor. 2017’de Damlacık Arı Çiftliği’ni kurduktan sonra 2020’de patent ve marka tescilini de alarak satış mağazasını açıyor ve doğal arı ürünlerini pazarlamaya başlıyor.

Arıcılık sadece bal yetiştirmek değildir

30 yaşlarında olan Çiçek Özyılmaz bir kadın girişimci olarak kurduğu Damlacık Arı Çiftliği’nde aslında gençlik yıllarından beridir gelen bir hobi olarak bu işi yaptığını ama şimdi arıcılığı profesyonel bir meslek olarak ifa ettiğini belirtiyor. Evlenip İzmir'e yerleştikten sonra yarım bıraktığı eğitimini burada tamamlayan Çiçek Hanım arıcılık kursuna gitmeye başlıyor. Arıcılık konusunda kendini iyi yetiştiren, çok fazla kitap okuyan, söyleşilere katılıp arıcılığı insanlara nasıl daha faydalı yapabilirim diye araştıran Çiçek Hanım günün sonunda arıcılığın sadece bal yetiştirmek olmadığı sonucuna varıyor. Çiçek Hanım, arı denilince bal başta olmak üzere polen, propolis, arı sütü, arı ekmeği, perga, bal mumu, arı zehri gibi birçok faydaları bulunan arı ürünlerinin üretimini yapması gerektiğine karar veriyor. Toplanması çok zor ve meşakkatli ama bir o kadar da faydalı olan bu arı ürünlerinin ülkemizde daha çok üretilmesi gerektiğinin altını çizen Çiçek Hanım, “Arılar yani kızlarım benim için bir tutku, benim 2 oğlum ama milyonlarca kızım var diyorum. Onları sevmeden yapılacak bir iş değil onu söyleyeyim öncelikle. En çok istediğim şey arıcılığın bir mesleğim olmasıydı. Ürettiğim ürünleri kendi markam ve mağazamda satışa sunma hayalimi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Tüm Türkiye’de bilinen bir marka olup dünya çapında da yer edinmek benim için gurur verici olacak” diyerek arıcılığı nasıl büyük bir aşkla yaptığını anlatıyor.

Çiftliğin ürünleri

Çiftliğinde süzme ve petek ballar, api terapi ürünleri ve arıcılık malzemelerini satan Çiçek Hanım, doğal üretim olarak kovanlardan aldığı arı ürünlerini en doğal ve saf haliyle satışa sunuyor. Tüm ürünleri hijyenik bir şekilde özel anlaştığı dolum tesislerinde el değmeden paketleniyor. Güvenli bir ürün olarak, tüm ürünlerinin tahlil ve analizlerini yaptığını ve il ve ilçe tarım müdürlüğü tarafından da denetimlerden geçtiğini belirtiyor.

Karouse Mantı&Nokul

2019 yılının Nisan ayında Karadeniz’in şirin bir ilçesi olan Sinop’a bağlı Gerze’de bir işadamı tarafından kurulan “Karousa Mantı ve Unlu Mamuller” şirketi üretim tesisini faaliyete geçirdikten sonra Gerze Atatürk Caddesi‘nde Karousa Mantı markasıyla ilk restoranını açıyor. Bu tesiste başta Gerze mantısı ve nokul olmak üzere yöreye özgü birçok lezzet üretiliyor.

Karousa markası ismini Gerze bölgesinin milattan önce 6. yüzyıla kadar uzanan Roma dönemindeki adından alıyor. Kurulduğu günden bu yana eşsiz lezzeti ve kaliteli hizmeti ilke edinen Karousa Mantı, önceliğini Türk mutfağının en özel lezzetlerinden mantıyı gerçek ustalarının elinden, kaliteden ödün vermeden, geleneklere uygun tariflerle üreterek bizzat lezzet severlere ulaştırmak olarak belirlemiş. Annelerin mantısı kadar lezzetli, gıda güvenliği ve hijyen konusunda son derece hassas ve sağlığın her şeyden önemli olduğunun farkında olan Karouse Mantı, lezzetlerinin üretiminde yöresel ve organik ürünler kullanıyor ve herhangi bir katkı madde de içermiyor. İç malzeme olarak %100 yerli dana eti kullanılan ürünlere sadece soğan, tuz ve karabiber ilavesi yapılıyor. Mantı üretiminde işinin ehli ustaların yılların verdiği tecrübe ile hamur yoğruluyor ve o güzel lezzetler ortaya çıkıyor.

Gerze mantısı ve Sinop nokulu

Sinop denince akıllara sadece mantı geldiğini söyleyen Karouse Mantı mağaza müdürü Fatih Oğuz Bey, Gerze ilçesinde Gerze mantısı, Gerze nokulu, hamursuz tatlısı, peksimet, kesme, erişte gibi birçok yöresel lezzetin olduğunu anlatıyor. Bölgede Kulak Hamuru ismiyle de anılan ve kendilerine özgü olan Gerze mantısını da Türkiye’nin çok sevdiğini belirtiyor. Yine 15.12.2017 tarihinde Coğrafi işaret tescili alan Sinop Nokulu’nun da yaklaşık 200 yıldır Sinop ili ve ilçelerinde pişirilen, içi üzümlü-cevizli ve kıymalı olmak üzere iki çeşitte üretilen ve el açması olan yufkasının kalınlığı 1,5 ile 2 mm kalınlığındaki bir börek çeşidi olduğunu söylüyor. Ürünlerini tüm Türkiye ile buluşturmak isteyen Karousa Mantı, cevizli ve yoğurtlu mantı çeşitlerinin yansıra kıymalı, cevizli, üzümlü nokul, hamursuz tatlısı ve su böreği ile müşterilerine hizmet veriyor. İstanbul’da haftanın belli günlerinde kapıya teslim olan siparişler sevkiyattan hemen önce hazırlanıyor ve mantılar fırınlanmış olarak paketleniyor.

Kıtır Turşu

1987 Gaziantep Nizip doğumlu Hasan Ekmekçi ailesinin desteği ve KOSGEB’in yardımlarıyla 2011 yılında patent alarak “Kıtır Turşu” ismiyle markasını kuruyor.

Geçen günlerde sağolsun Gaziantep Kıtır Turşuları’ndan Hasan Bey bana Nizip’te doğal ev yapımı olan turşularından ufak bir bidon gönderdi. Dolmalık acı biber ve acurdan oluşan turşuları çok kısa zamanda tükettiğimi söyleyebilirim. Daha önce Gaziantep mutfağı yönettiğim dönemlerde de bu turşuları çok severdim, ancak uzun zamandır böyle lezzetli turşu yediğimi hatırlamıyorum.

Markasın hikâyesi

Nizip’in yerlilerinden olan Ekmekçi ailesi uzun yıllardır Nizip’te turşu imalatı yapıyor. Ailenin son kuşak temsilcisi Hasan Ekmekçi’nin idaresinde yürüyen işletmenin çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Kıtır Turşuları’nın hikâyesine gelince, Hasan Bey’in rahmetli dedesi Kara Haci olarak tanınan Haci Müslüm Ekmekçi'nin 1953 yılında Nizip’in ilk lokantalarından biri olan Şehir lokantasını açması ile başlıyor. Burada ilk turşularını üreterek müşterilerine sunan ve onlardan gelen yoğun beğeni ve talep sonucunda bu işe giren Ekmekçi ailesi halen nefis ve lezzetli turşularını imal etmeye devam ediyor.

Yöresel ürünlerden yapılan turşu

Hedeflerinin Gaziantep’in acur, biber, sarımsak, koruk, kapari gibi olan yöresel ürünlerini en doğal haliyle müşterilerine sunmak ve ürünlerini dünya genelinde tanıtmak olarak belirleyen marka Türkiye'nin 81 iline kargolarının olduğunun da altını çiziyor. Özellikle yurt dışına da satışlarının olduğunu vurgulayan Hasan Ekmekçi, sarımsak koruk ve kapari turşularının satışlarının yoğun bir şekilde sürdüğünü belirtiyor. Hasan Bey, mevsiminde toplanmış en özel ve taze çıtır biberleri ile Gaziantep usulü enfes lezzetli acı biber turşularının sofraların vazgeçilmezi haline geldiğini anlatıyor. Yemeklerin yanında özlenen anne turşularının yerini tutma konusunda çok iddialı olduklarını da anlatan Hasan Bey, turşularında, tuz oranının dengeli olduğunu ve güvenle tüketilebildiğini, içerisinde doğal olmayan hiç bir madde bulunmadığını anlatıyor. Ayrıca satın alınan turşuların gün ışığı almayan ve çok sıcak ortamlardan uzak alanlarda muhafaza edilmelidir diye de özel dip bir not veriyor.