Asgari ücret, çalışma hayatının en önemli konularından bir tanesi. Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltmesi çalışanların önümüzdeki yıl uygulanacak asgari ücrete uygulanacak zam beklentisini de yükseltti. Enflasyon oranından bağımsız emekçilerin alım gücünün yükseltilmesi esas olandır.

Asgari ücret, çalışma hayatında işverenin işçiye ödeyebileceği en düşük ücreti ifade ediyor. İlk kez çalışmaya başlayacak bir kişiye ödenecek ücret belirlendiğinden bu bir baz etkisi yaparak yıllardır aynı işyerinde çalışmakta olan kişiler de bu seviye üzerinden kendileri için ücret belirlemesi yapıyorlar ve yıl başı zam beklentisi bu yönde oluşuyor. Bu nedenle asgari ücret, herkesin gözünün üzerinde olduğu bir unsur.

Her yıl aralık ayı içinde çalışmalarına başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu yıl hızlı şekilde sonuç almak adına öncül istişarelere kasımda başlamıştı. Bu yıl asgari ücret etkin sosyal diyalog mekanizmaları ile hızlı bir şekilde belirlenecek gibi görünüyor. Asgari ücrette dengenin korunması ve çalışanların satın alma güçlerinin korunması ise temel hedef.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asgari ücretle Asgari ücrete şu ana kadar olmuşun çok çok fevkinde bir artış yapacağız" ifadeleri emekçilerde bir sevinç uyandırdı. Geçtiğimiz hafta 2022 asgari ücret için ilk toplantı yapıldı ardından ilk rakamlar açıklandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ciddi bir artış yapılacağının sinyalini vererek, asgari ücreti enflasyona ezdirmeyeceklerini belirtti. Bugün uygulanan asgari ücret brüt 3.577, net 2.825 lira. İşverene maliyeti ise 4.203 lira.

Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak ilk kez taraflar üzerinde yapılan araştırma sonuçları Bakanlıkça paylaşıldı. 2500 emekçiye üzerinde yapılan araştırma sonucunda yüzde 13'ünün asgari ücret dışında bir işte de çalıştıklarını ifade etmişlerdir. Önümüzdeki dönem asgari ücret beklentilerini 3750 lira ile 4 bin lira arasında toplandığı görülmektedir. Firma sahiplerinin yüzde 36'sı 3500-3750 lira arasında asgari ücret isterken profesyonel yöneticiler 6 bin liranın üzerinde artışlar istemişlerdir.

Asgari ücretin miktarı elbette önemli. Ancak asgari ücretin miktarından daha önemli olan, asgari ücretlilerin satın alma güçlerinin korunmasıdır. Bu yıl asgari ücretin daha erken gündeme gelmesi ve yüzdesel olarak önemli ölçüde artması yönündeki beklentinin arkasında da satın alma gücünün korunması beklentisi yatıyor.

Çalışanların isteği

Emekçilerin ortak isteği tüm yıl satın alma güçlerinin korunabilmesi ve refahlarının sağlanabilmesidir. Bu açıdan bu yıl asgari ücret görüşmelerinde bu konuda yeni bir politika bileşeninin devreye alınması sürpriz olmaz. Diğer yandan işverenlerin istihdam kararlarında işgücü maliyetleri belki de en önemli nokta.

Asgari ücretteki hassas dengenin sağlanması pamuk ipliğine bağlı. Hem istihdam düzeyini düşürmeyen, hem de çalışanların refahını koruyacak bir denge tutturulması şart. Aksi takdirde asgari ücretteki artışın toplam istihdamda bir azalmaya neden olabilir.

Asgari ücrette ikinci toplantı, 7 Aralık Salı günü saat 14.00’te üçüncü toplantı ise 9 Aralık Perşembe günü saat 10.00’da yapılacak. 2022 yılında uygulanacak olan yeni asgari ücretin en geç 13-17 Aralık haftasında duyurulması bekleniyor.