Kış mevsimi artık aralık ayı ile başladı her yıl bu ay içerisinde ekonomik anlamda bir sonraki yıl için birtakım belirlemeler, geçmiş yıl için ise birtakım muhasebeler yapılır.

Fakat son dönemde piyasalarda yaşanan sıcak gelişmeler bu aralık ayının öncekilere göre çok daha sıcak geçeceğini gösteriyor.

Kurların hızlı yükselişi, asgari ücretin belirlenecek olması ve enflasyonun beklentilerin çok üzerinde seyretmesi gibi birçok sebepten ötürü bu ay son derece yoğun aynı zamanda da son derece hareketli geçecek piyasalar açısından.

Ayrıca ayın 16’sında Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıklayacak.

Bu açıklamayla ilgili Merkez Bankası Başkanı’nın hafta başında yaptığı “Faiz indirimi yapılmaması olasılığı arttı” şeklindeki ifadesi belki de merkezin bu ay indirim yapmadan faizleri sabit tutacağı yönünde bir algı oluşmasına olanak tanımış oldu. Ama ne olacağını zaman gösterecek.

Belki de yine son kez olmak üzere bir indirim yapılır ardından ocak ayı itibariyle indirimlere son verilebilir.

Tüm bu olasılıklara göre hareket alanı belirlenmeli ve yumurtalar ayrı ayrı sepetlere özenle yerleştirilmeli ki riskler minimuma yakın bir noktaya getirilebilsin.

Aralık ayında belirlenecek olan yeni asgari ücret vesilesiyle de biraz ısınma yaşanacak ay içerisinde piyasalarda.

Çünkü bir tarafta enflasyon karşısında aldığı ücretin eridiğini gören çalışan kesim diğer tarafta ise pandemi vesilesiyle işlerinde durgunluk yaşayarak zor geçirilmiş yaklaşık iki yıl sonrasında toparlanmaya çalışan sanayi ve ticaret kesimi.

Her yıl asgari ücret belirlenirken optimal bir noktada buluşulmalı diyoruz ama bu yıl açıkçası bu optimal noktanın bulunması çok kolay olmayacak gibi duruyor.

Neden bu yıl zor; çünkü, ücretler fiyatlar karşısında eriyor, dolar yükselirken faiz iniyor, ekonomide yarını görebilme yeteneği her geçen gün biraz daha yok olmaya doğru yol alıyor, kalıcı olmaya başlayan çok yüksek bir enflasyon ortamı etrafımızı sarmış durumda, insanların alım gücünde ciddi düşüşler yaşanıyor, gelirler milli para birimimiz bağlamında düşüyor, döviz borcu olan kişi veya şirketler çok ama çok zor günler geçiriyor.

Şirketler tarafında da aralık ayı oldukça sıcak geçecek gibi duruyor. Nedenlerine gelince; her yıl bu ayda bilançolara son halleri verilir ki bu şirketler için hayati öneme sahip bir konudur.

Önümüzdeki yıla ait planlamalar yapılır ki burada özellikle yatırım boyutunun ne noktada olacağının kararı verileceği için bu konu da hiçbir zaman yabana atılmamalıdır.

Birçok konuda bir takım önsezilerle geleceğe ait düşünceler her bakımdan masaya yatırılır ve belirli konularda karar aşamasına kadar gelinir.

Yatırımlar tüm boyutlarıyla ele alınarak yapılacak yatırımların ve bu yatırımlarla ilgili finansal kaynakların kararları verilir.

Aralıkta yaşanılan yıl her yönüyle değerlendirilerek yapılan hatalarla ilgili bir daha tekrar edilmemesi anlamında çalışmalar ortaya konulur.

Tüm bunların yapılacağı aralık ayında önümüzü ne kadar berrak görebilirsek o kadar doğru ve hızlı yol alırız.

Aynı zamanda da ne kadar berrak bir piyasa mekanizması olursa geleceğe o kadar umutla bakarız.