İslami Direniş Hareketi (Hamas)’ın Filistin dışındaki teşkilatına başkanlık eden Halid Meşal, kritik bir dönemde Lübnan’a önemli bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaretin önemi, ülkenin güneyindeki El-Burc Eş-Şimali Kampı’nda Hamas üyesi bir mühendis için düzenlenen cenaze töreni sırasında kalabalığın üzerine ateş açılmasının hemen ardından gerçekleşmiş olmasından kaynaklanıyor.

Hamas liderlerinin yanı sıra Filistinli gruplardan ve Lübnan’daki siyasi partilerden temsilcilerin de katıldığı cenaze törenine Filistin Yönetimi’nin silahlı birimlerinden biri sayılan ve Fetih üyelerinden oluşan Ulusal Güvenlik Güçleri tarafından otomatik silahlarla ateş açılmış, üç kişi hayatını kaybetmiş ve yedi kişi de yaralanmıştı.

Büyük öfkeye sebep olan olayın ardından Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarında Fetih ve Hamas yanlıları arasında çatışma çıkması ihtimali baş gösterdi.

Meşal’in ziyareti, Filistinliler için felaket anlamına gelecek ve sadece İsrail’in işine yarayacak böyle büyük bir fitneyi başlamadan bitirmeyi hedefliyor.

Hamas bu gibi durumlarda “Bizim tek bir düşmanımız var, o da işgalciler” diyerek karşı karşıya kaldığı onca baskıya ve haksızlığa rağmen herhangi bir iç savaşa asla sürüklenmeyeceğini ısrarla dile getiriyor.

Hareketin önde gelen liderlerinden ulusal ilişkiler sorumlusu Hüsam Bedran da konuyla ilgili açıklamasında yaşadıkları acıya rağmen mülteci kamplarının güvenliğini koruyacaklarını söyledi.

Meşal’in yaklaşık on yıl sonra gerçekleştirdiği Lübnan ziyaretinin bir de bu ülkedeki yetkililerle ve gruplarla ilişkiler boyutu var.

O boyutta Hamas liderinin ziyaretinin Hizbullah tarafından hoş karşılanmadığını görüyoruz.

Örgüte yakın isimlerin ve medyanın Hamas liderine saldırısı ziyaretten duyulan rahatsızlığı açıkça ifade ediyor.

El-Menar kanalının internet sitesi Meşal’in Hamas’ın Beyrut’taki temsilcilerini göndererek Hasan Nasrallah’tan randevu talep ettiğini fakat Hizbullah liderinin cevabının olumsuz olduğunu öne sürdü.

Örgüte yakın politikacılardan eski bakan Viam Vehhab da Twitter’dan Meşal’e seslenerek, “Git, Arap vatanını mahveden Arap Baharı’nın İhvan devrimlerine katıl. İhvan’ınızın devrimleri sebebiyle Suriye hâlâ kan kaybediyor ve Libya işgal altında” dedi.

Hizbullah’ın ve müttefiklerinin Meşal’e düşmanlığının sebebi, Hamas liderinin Suriye’de rejimi desteklemeyip halktan ve devrimden yana tavır alması.

Tepkinin asıl kaynağının Tahran olduğunu söylemeye gerek yok.

Demek ki İranlıların Suriye konusundaki tavrı yüzünden Meşal’e duydukları öfke hâlâ dinmemiş.

Hizbullah’ın ziyaretten önce Hamas’a Meşal’in Lübnan’da “istenmeyen adam” olduğunu söylediği fakat hareketin liderliğinin ziyaretin yapılmasında ısrar ettiği söyleniyor.

Birkaç ay önce İsmail Heniyye de Lübnan’ı ziyaret etmişti ve İran destekli örgütün o ziyarete yaklaşımı çok farklı olmuştu.

Tahran’ın Hamas liderleri arasında yaptığı bu ayrım hareket içi dengelere nasıl yansır?

Heniyye’yi muhatap alıp Meşal’i görmezden gelmesi ileride Hamas içinde herhangi bir bölünmeye yol açar mı?

Liderleri arasında bazı konularda görüş farklılıkları olsa bile Hamas’ta böyle bir şeyin yaşanmayacağını düşünüyor, hareketin birlik ve bütünlüğünü koruyacağına inanıyorum.