Rabbim bana değiştirebileceğim şeyleri en güzel söz ve davranışlarla değiştirme gücü, değiştiremeyeceğim ama kabul etmem zor olan şeyleri de kabul edebilme basireti ihsan eyle…

Hatasız dost arayan dostsuz kalır, hayatta mükemmeli bulmaya çalışmak nafile bir çabadır, insanoğlu olumsuzluklardan muaf değildir, her güzelin bir kusuru vardır. Her şeyden ve herkesten önce bizlerin bir aciz varlık olarak o kadar fazla kusur ve hatası var ki!

Her anımızı bu bilinçle geçirmeli, kendimizi harika ve üstün görmemeliyiz. Bir saat sonra başımıza nelerin geleceğini bilemeyiz. Bu nedenle her anımızı sınırlı ve sonlu bir varlık olduğumuz gerçeğini aklımızdan çıkarmadan geçirmeliyiz. Rabbim korusun bir kaza geçirir ve ömrümüzün geri kalanını burun kıvırdığımız ve sürekli beğenmeyip eleştirdiğimiz eşimizin desteğine muhtaç olarak sürdürebiliriz. Dolayısıyla eşimizin ve evlatlarımızın olumsuz yönlerine odaklanmanın, onların başarısızlıklarını ve eksik yönlerini ön plana çıkarmanın aile doyumuna ve uyumuna hiçbir olumlu katkısı olmayacaktır.

Aldığımız nefesi bile kontrol etmeye muktedir değiliz, insanları ve çevremizi kontrol etmeye ve âdeta bir müfettiş gibi onları denetlemeye ne gerek var. Kontrol hırsı ve arzumuz arttıkça da güzellikler yerine kötülükleri, olumlu özellikler yerine hata ve kusurları daha çok görmeye başlıyoruz. Eş ve çocuklarımıza duru ve dingin bir gözle baktığımızda ise onlarda var olan güzellikleri ve olumlu yönleri görmenin çok da zor olmadığını keşfedeceğiz. Güzel gören güzel düşünür, hayattaki tüm gerçeklikler aslında algıdan ibarettir. Yeter ki mental süzgecimizi ve zihinsel filtrelerimizi sürekli ihsan suyuyla temizlemesini bilelim.

Selametle…